Els nens i nenes de Lluís Vives descobreixen espais de consum responsable de Sants

L’alumnat de 5è i 6è de l’Escola Lluís Vives ha visitat fruiteries i espais de consum alimentari sostenible i responsable de Sants. Els nens i nenes de Cicle Superior han recorregut els carrers del barri per conèixer establiments i col·lectius que aposten pels productes de proximitat, ecològics i de temporada.

Durant tot el matí, els dos cursos s’han separat i han seguit rutes diferents per conèixer alguns dels indrets sostenibles de la zona. Primer, el recorregut ha portat els de 5è a veure com funciona l’Associació Panxacontenta, Associació per a la difusió de l’esperit d’un consum crític i responsable. Tot seguit, l’itinerari ha continuat fins a arribar a la fruiteria ecològica i de proximitat Capità Enciam.

Mentrestant, els de 6è s’han apropat fins a la cooperativa de consum L’Economat Social, una associació que treballa a favor d’una alimentació responsable. Després, els més grans del centre han tingut l’oportunitat de conèixer dos locals de col·lectius que aposten per un model econòmic diferent. Primer han visitat Can Batlló, un espai veïnal autogestionat que també acull una cooperativa de consum: la Garrofera.

Una vegada finalitzada la visita a l’antiga fàbrica, l’alumnat de 6è s’ha dirigit al la cafeteria El Pati Verd, on es duu a terme la recollida dels productes de ¡La Colmena que dice sí! de Sants. Allà han descobert una xarxa de venda directa que funciona com un mercat efímer on consumidors contacten amb productors locals a través d’una plataforma online. A més, durant la visita han rebut una sorpresa: dues representants de l’ONG El gra de blat els han presentat la iniciativa que promouen: una recollida d’aliments per ajudar les persones refugiades arribades a Lesbos (Grècia).

Per acabar la jornada, els infants han volgut descobrir com treballen aquests comerços i han preguntat pels motius que els han portat a impulsar iniciatives d’aquestes característiques. Els nens i nenes de 5è i 6è s’han interessat per l’aposta pels productes ecològics i de proximitat i pel foment de l’economia social.

Finalment, l’activitat ha conclòs amb una fitxa sobre l’origen dels tres productes del menjador de l’escola que provenen de més lluny: la carbassa, la pastanaga i el pebrot. Els infants han comprovat com tots els espais que han visitat ofereixen les verdures investigades però de proximitat, ecològiques, cultivades per productors socialment responsables i només les posen a la venda durant la seva temporada.

Què n’ha dit l’alumnat al bloc de l’escola?

Aquesta nova activitat forma part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.