L’alumnat de Cal Maiol coneix col•lectius que aposten pel consum sostenible a Sants

Avui hem sumat una activitat més al projecte educatiu que desenvolupem amb els nens i nenes de 5è i 6è de l’escola Cal Maiol. Diferents comerços i col·lectius de Sants que aposten per un consum alimentari responsable i sostenible han rebut la visita de l’alumnat de Cicle Superior del centre. Els carrers del barri s’han emplenat d’infants amb ganes de conèixer espais on s’ofereixen productes ecològics, de temporada i de proximitat.

Pels nens i nenes de 6è, el recorregut ha començat amb la visita a la fruiteria ecològica Capità Enciam. La botiga aposta pels productes de proximitat i de temporada, provinents de productors socialment responsables. Després d’esmorzar, l’alumnat ha continuat la ruta fins a arribar a l’Espai Obert, un edifici d’entitats de Sants que acull l’Associació Panxacontenta, Associació per a la difusió de l’esperit d’un consum crític i responsable. L’entitat només ofereix productes procedents d’un radi de màxim 100 quilòmetres amb la intenció de prioritzar els aliments quilòmetre zero, cultivats a pocs centenars de metres d’on es venen.

Per la seva banda, els infants de 5è han descobert dues cooperatives de consum del barri. La primera parada ha sigut a la Garrofera, situada a l’espai veïnal autogestionat Can Batlló. El local acull un grup de persones que volen canviar la seva forma de viure a través d’un model de consum alternatiu. Tot seguit, l’alumnat s’ha traslladat fins a L’Economat Social, una cooperativa de treball associat que proveeix els seus socis d’aliments ecològics. Després de les dues visites, els infants ja poden definir què és una cooperativa de consum: un col·lectiu que vol un accés més directe als aliments i per aconseguir-ho elimina els intermediaris.

Abans de la sortida, els infants de les dues classes havien repassat els conceptes apresos en les activitats anteriors i també havien preparat moltes preguntes pels diferents col·lectius. A més, durant la visita els nens i nenes han volgut descobrir els motius que han portat els diferents espais a impulsar projectes que apostin per l’economia social. I després de l’excursió d’avui, les dues classes s’ajuntaran per intercanviar les experiències i els aprenentatges obtinguts durant la jornada.

Què n’ha escrit l’alumnat al bloc de l’escola?

Aquesta nova activitat forma part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.