Els nois i noies de l’Institut Montjuïc aprenen com funciona el sistema agroalimentari

DSCN1656

L’alumnat de l’Institut Montjuïc continua descobrint l’agricultura ecològica amb l’ajuda de les nostres tècniques d’educació. En la darrera activitat, els i les joves de 3r d’ESO han descobert el funcionament del sistema agroalimentari actual i s’han fixat en com aquest model afecta el dret a l’alimentació arreu del món.

Els nois i noies han treballat la viabilitat, els interessos econòmics, les conseqüències ambientals i la repercussió social del sistema contemporani. Han analitzat com s’estructura el model en base a les relacions econòmiques, polítiques i socials. Per mitjà de diferents fotografies, els i les joves han conegut les diferències entre l’agricultura industrial i l’ecològica.

A més, l’alumnat ha descobert en què consisteix la Política Agrícola Comunitària (PAC) i han constatat que les ajudes europees es reparteixen entre els grans propietaris patrimonials. D’aquesta manera, les grans empreses del Nord tenen la possibilitat de vendre els productes a baix cost a la seva zona i també l’oportunitat de col·locar els excedents al Sud a preus molt baixos.

Per tant, els i les alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Montjuïc han comprovat com el model d’agricultura industrial domina el sistema agroalimentari, però vulnera el dret a l’alimentació de gran part de la població. En aquest sentit, l’activitat ha permès conscienciar l’alumnat de la situació alimentària en què ens trobem i ha ajudat els i les joves a entendre la necessitat de fomentar un consum més responsable i sostenible. Després de tres sessions a l’aula, els nois i noies ja estan preparats per aprendre tots els passos necessaris per treballar en l’agricultura ecològica.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.