Noves missions per l’alumnat del Col·legi Camí

Les nenes i els nens de 5è i 6è del Col·legi Camí continuen la investigació sobre l’origen de les fruites i verdures que es consumeixen al menjador de l’escola. L’alumnat ha rebut una altra visita de la Kuka a l’escola per proposar-los noves missions del projecte sobre el dret a l’alimentació. L’activitat també ha inclòs un traspàs de tota la feina realitzada durant la primera fase del projecte per l’alumnat de 6è cap als nens i nenes de 5è. La tasca feta fins ara s’ha centrat en conscienciar-se sobre la possibilitat de transformar el consum alimentari.

El retorn de la Kuka a l’escola també ha servit com a avaluació intermèdia i com a recull dels resultats de la investigació de l’alumnat. Tot seguit, l’alumnat ha vist un vídeo sobre la realitat de San Miguelito (Nicaragua) i ha pogut comparar l’aposta per un sistema agroalimentari global de Barcelona amb un model més local com el que han vist al documental. Nenes i nens també han mostrat a la Kuka i a les tècniques de Desos una pàgina web que han elaborat per calcular la petjada ecològica dels productes que consumia cada infant.

A partir d’ara, els infants de 5è i 6è s’encarregaran de dur a terme noves missions encarregades per la Kuka, que se centraran en conèixer projectes que aposten per l’agroecologia a prop de casa seva. Una de les properes activitats consistirà en una visita al Parc Agrari del Baix Llobregat, on es cultiven verdures de temporada i de proximitat. Els infants han pogut conèixer com es treballa en l’agricultura ecològica a través d’un vídeo sobre la cooperativa Central Parc.

Més enllà de la visita de la Kuka, durant les darreres setmanes l’alumnat també ha preparat altres materials. Nenes i nens han elaborat tres mapes per marcar l’origen dels aliments que arriben al menjador de l’escola després de calcular la petjada ecològica que deixen. Infants i docents han comptat amb l’ajuda de pares i mares, ja que familiars que treballen en el sector del transport de mercaderies han aportat informació per poder complementar l’activitat.

A més, l’alumnat també està preparant uns portafolis sobre el projecte que consisteixen en una línia del temps en format virtual. La docència del Col·legi Camí també ha expressat la voluntat del centre de replicar el projecte durant el curs vinent per compte propi. Aquest apoderament de l’equip docent és un dels objectius principals del projecte educatiu que promovem des de Desos.

Vols saber-ne més?

Les activitats formen part del projecte “Projecte Educatiu pel Dret a l’Alimentació:  consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Nou Barris gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.