L’Institut La Guineueta inicia la fase de servei del projecte d’Aprenentatge Servei

L’Institut La Guineueta col·laborarà amb comerços, entitats i altres organitzacions de Nou Barris per introduir les minves agroecològiques en el circuit alimentari econòmic. Després de setmanes d’aprenentatge sobre el funcionament del sistema agroalimentari, l’alumnat de 3r d’ESO acaba de començar la fase de servei del projecte. La col·laboració entre el centre educatiu i els diferents agents començarà el proper dimecres 10 d’abril, quan l’alumnat visitarà iniciatives per conèixer diferents models de producció i consum del districte.

En l’última sessió prèvia a la sortida, s’han repassat conceptes sobre les barreres comercials de certs productes i les conseqüències a nivell social, ambiental i ecològic que provoca que siguin de caire agroecològic. Durant l’activitat s’ha fet èmfasi en les derivacions del rebuig de productes ecològics dins del sistema agroalimentari, com l’abandonament de terrenys i la disminució de persones treballadores de camp a jornada complerta. També s’han treballat els efectes globals com l’augment de la fam mundial i l’obesitat, la mercantilització de l’alimentació i la perpetuació de la precarietat laboral i les desigualtats socials, en resum, la vulneració del dret a l’alimentació.

Tot i així, l’alumnat també ha conegut que hi ha polítiques públiques i de ciutat que caminen cap a la sobirania alimentària. Per això, és tant important poder sumar esforços i, partint de la responsabilitat adquirida amb el projecte, les joves fan un pas més per passar a tenir un inici de relació conjuntament amb l’entorn. Per tant, establir i consolidar la nova comunitat i treballar la territorialitat seran la continuació del servei ja iniciat. D’aquesta manera, la sortida suposa la continuació de la fase de servei per sensibilitzar les veïnes i veïns del districte sobre la necessitat de reduir el menjar que es llença i posar en valor les minves.

Vols saber-ne més?

L’activitat s’inclou al projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.