El projecte Alimentacció ja és en marxa a Sant Boi

Els centres educatius Parellada i Ciutat Cooperativa de Sant Boi participen des del setembre del projecte Alimentacció, impulsat per DESOS -amb la col·laboració de VSF Justícia Alimentària Global i l’Ajuntament de la ciutat-.

El projecte, que es durà a terme al llarg del curs 2014-2015, gira entorn el dret a l’alimentació. Volem reflexionar sobre el nostre model alimentari actual, generador de pobresa i destrucció ambiental, i apropar a infants i mestres la importància de vetllar per una alimentació sana, justa, sostenible amb el planeta i de proximitat. A través de diferents tallers i activitats de sensibilització, el projecte vol generar reflexió, oferir eines i empoderar la comunitat escolar perquè siguin agents actius del canvi.

Una quarantena de mestres i 600 alumnes d’entre 3 i 12 anys ja han conegut l’Aloja, una dona que viatja des del futur per demanar-nos que cuidem el planeta. Aquests dies estem treballant en la primera missió: pensar quines coses podem fer en el nostre dia a dia per aconseguir un futur menys contaminat i més sostenible.

                             Visita de l'Aloja a l'escola Parellada              Visita de l'Aloja a l'escola Ciutat Cooperativa

Què més hem après?

A l’escola Ciutat Cooperativa, els més grans hem tingut l’oportunitat de reflexionar sobre el perill de desaparició de les abelles, analitzar la publicitat dels productes ensucrats, conéixer diferents tipus de mel i descobrir alternatives al sucre. Els més petits hem descobert d’on provenen els aliments que ens arriben a taula, hem conegut els productes del mercat de la mà de La Masovera i fins i tot, hem experimentat amb la fruita de temporada a través de la cuina i la pintura. Aquestes activitats s’han realitzat en el marc de les Jornades Culturals celebrades el 29, 30 i 31 d’octubre.

Taller sobre la mel a l'escola Ciutat Cooperativa           Contarondalles 'La Masovera se'n va al mercat' a l'escola Ciutat Cooperativa

Taller de cuina creativa amb fruita i verdura de temporada a l'escola Ciutat Cooperativa           Taller de formació als mestres de l'escola Ciutat Cooperativa

A l’escola Parellada estem a punt d’engegar els tallers a l’hort amb el suport i l’assessorament tècnic del Jordi. Al llarg del curs, infants i mestres aprendrem a col·laborar, a distingir les plantes cultivades de les silvestres, a prevenir les plagues i a conéixer l’alimentació més adequada per a la nostra salut. Volem introduir el compost a l’escola, aprendre de l’agricultura ecològica, així com donar resposta a l’abandonament de l’hort escolar durant els mesos d’estiu.