Els horts escolars ecològics, una eina pedagògica pels centres educatius

Veure infants a l’escola que aprenen de manera pràctica com es planten els enciams o descobrint cada quan s’han de regar els tomàquets comença a ser habitual. Els centres educatius aposten pels horts com a espai pedagògic i compten amb el suport d’institucions i famílies. Una mostra són les VIII Jornades dels horts escolars ecològics.

Des de Desos també treballen per apropar l’agricultura ecològica als infants i joves. Gràcies a aquesta aposta, la trobada ens han donat l’oportunitat de presentar el projecte d’Aprenentatge i Servei i de recuperació de l’hort de l’Institut Montjuïc. La iniciativa s’anomena “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuït alimentari ecològic” i està impulsada conjuntament pel centre educatiu, la cooperativa Central Parc i DESOS.

Les docents de l’Institut Montjuïc, Marisa Escuer i Maria Pilar Molina, han presentat l’experiència d’impulsar durant dos cursos consecutius un projecte d’APS amb l’alumnat de 3r d’ESO. Les professores han mostrat l’organització i el desenvolupament de les activitats a l’aula, a l’hort i al Parc Agrari. També han destacat els valors i capacitats que pot desenvolupar l’alumnat a través d’aquest tipus d’iniciatives i han destacat la transversalitat del projecte.

La representant de Desos, Maria González, ha posat èmfasi en la necessitat de la qual va sorgir la iniciativa de lluitar contra el malbaratament alimentari. La Maria també ha posat en valor l’aprenentatge actiu que permet l’apoderament de l’alumnat. Per part de Central Parc, el formador Jordi Bofill ha enfocat la intervenció en la posada en marxa de l’hort de l’Institut. En Jordi ha valorat l’aportació de l’alumnat per recuperar l’espai i reconvertir-lo en horta i en una zona enjardinats.

La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, s’ha celebrat el 5 de juliol a l’Espai Natura de Sabadell, situat a la Masia de Can Deu. L’acte també ha comptat amb una ponència de la representant de l’Associació Vida Sana Montse Escutia, enginyera agrònoma i autora del llibre “L’hort escolar ecològic”.