Visitem el Parc Agrari per aprendre a planificar una parcel·la agrícola

El projecte d’Aprenentatge i Servei en què participa l’alumnat de l’Institut Montjuïc ha fet un nou pas endavant aquesta setmana. Els nois i noies de 3r d’ESO han gaudit de l’oportunitat de visitar el Parc Agrari del Baix Llobregat per aprofundir en el coneixement del sector agrícola. Els i les joves s’han desplaçat per primer cop fins als terrenys de la cooperativa Central Parc per descobrir com treballen uns productors ecològics que cultiven molt a prop de casa seva.

Dimecres, abans d’anar als camps, la Mireia Cardona, responsable de producció de Central Parc, ha visitat els nois i noies a l’aula per preparar-los per la sortida. La Mireia els ha explicat què és i quina importància té la planificació per poder desenvolupar una bona producció. A més, també els ha ensenyat com s’elabora el disseny agrícola ecològic de les parcel·les a partir de la rotació de cultius. Així, l’alumnat ha après que la tria de cultius per la producció hortícola sempre ve determinada per les possibles vendes i que es farà un determinat volum de producció en funció del nombre de demandes dels clients. També han après que aquesta decisió està condicionada per la temporalitat dels cultius i les seves necessitats i particularitats.

Entre aquests conceptes, han descobert que les plantes i les persones tenim molts paral·lelismes. Els cultius també necessiten nodrir-se, hidratar-se, oxigenar-se i tenir a prop altres plantes amb les quals tenen una bona compatibilitat i associació. Per tant, els i les joves han descobert les necessitats nutritives que tenen els diferents cultius a partir de la part comestible de la planta.

És a dir, els nois i noies han après quin ha de ser el marc de plantació i quines distàncies entre files i plantes s’han de tenir en compte perquè cada planta tingui el seu espai vital. També han conegut els beneficis que s’obtenen de l’associació de diferents cultius i els que s’obtenen també a partir de preservar les males herbes als límits dels camps. Per acabar, han pogut prendre consciència dels coneixements previs necessaris per dur a terme la producció ecològica.

Coneixem els cultius plantats als terrenys de Central Parc

Una vegada assimilats els coneixements inicials i necessaris per aplicar en la visita de dijous al Parc Agrari, els grups de 3r de l’Institut Montjuïc han viatjat fins a Sant Boi per conèixer al responsable de formació de Central Parc, Jordi Bofill, encarregat de presentar dues de les finques de la cooperativa: Ferran Puig i Les Cabasses. En Jordi ha acompanyat l’alumnat durant la visita als terrenys de la cooperativa perquè observessin les dimensions de les parcel·les i descobrissin els sistemes de rec que s’hi utilitzen.

La visita ha començat amb una activitat en què els i les joves havien de calcular la superfície de carxofes plantades en una part de la parcel·la de Ferran Puig. L’alumnat ha calculat les distàncies a través de les seves passes o bé amb l’ajuda d’un metre. Una vegada analitzada l’àrea i tenint en compte el marc de plantació de les carxoferes han pogut esbrinar la quantitat de soques i, per tant, de carxofes que podríem obtenir a través d’aquell tros de terreny.

A través dels resultats hem descobert els costos que implica la quantitat de producció i a quin preu s’hauria de vendre el quilo de carxofes per no patir pèrdues econòmiques. D’aquesta manera, l’alumnat s’ha adonat de la importància de la planificació i també de la necessitat de comptar amb un ampli ventall de clients. Ara sabem que si tenim uns costos que el mercat no vol pagar, el tipus de cultiu escollit no serà rentable i s’haurà de substituir per un altre.

Com fem front a les plagues?

Els nois i noies també han pogut veure que la presència de plagues com el pugó causa pèrdues d’un 10% de la producció ecològica. Els i les joves han constatat que una forma d’afrontar la incidència de la plaga consisteix en plantar altres cultius que atreguin la plaga o bé un tipus d’insecte que la pugui atacar. En Jordi els ha parlat dels talps, un altre tipus de plaga característica de les carxoferes, que es mengen les arrels i destrueixen la viabilitat de la soca. No obstant, pel fet de ser una espècie protegida del Parc Agrari no podem disminuir la densitat de població de talps.

L’activitat també ha servit perquè els nois i noies s’adonessin de la vinculació que tenen els cultius amb l’entorn: el sòl, el tipus de rec, la flora i la fauna present. Els i les joves també han pres consciència de fins a quin punt l’elecció dels cultius pot modificar l’ecosistema i, alhora, com l’ecosistema pot alterar la producció.

Aquesta primera presa de contacte tan sols és la primera visita dels nois i noies de l’Institut Montjuïc al Parc Agrari. Els i les joves tornaran als terrenys de Central Parc per plantar i collir els seus propis enciams i ravenets. Les següents expedicions permetran a l’alumnat conèixer tot el procés de producció i comercialització que segueix un aliment.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.