La vaga pel clima, a debat a l’INS La Guineueta

La sostenibilitat del dret a l’alimentació des de l’àmbit ambiental, social i econòmic és un dels elements centrals de reflexió del projecte educatiu a l’Institut La Guineueta. A través de fotografies, l’alumnat de 3r d’ESO ha treballat les diferències entre els circuits curts de comercialització i el sistema agroalimentari industrial. D’aquesta manera s’emmarca el dret a l’alimentació i la vulneralització del mateix.

Nois i noies s’han preguntat com pot ser que l’agricultura convencional surti més rentable que l’agroecologia, es valori més i estigui més present que l’agricultura sostenible. Els i les joves han reflexionat sobre per quins motius el capitalisme fomenta la utilització d’envasos, el transport de llarga distància, el lloguer i manteniment de grans superfícies i que es llancin bona part dels productes. En aquesta mateixa línia, han treballat sobre les minves alimentàries que genera cada model.

La darrera sessió a l’aula també ha inclòs un debat sobre la vaga estudiantil del 15-M contra el canvi climàtic. S’ha recuperat i utilitzat la mobilització de l’alumnat per vehicular la sostenibilitat ambiental a través de les iniciatives per reduir el malbaratament a camp que contribueix cap al canvi climàtic. L’alumnat s’ha centrat en la recerca de la sostenibilitat ambiental a través de les iniciatives contra el canvi climàtic. Noies i nois han vist un vídeo de Greta Thunberg a COP 24 i una Ted Talk de Tristram Stuart. A través dels dos exemples de dues persones que han començat en l’activisme des de ben joves, els i les alumnes s’han conscienciat que poden prendre partit en accions contra el canvi climàtic si disposen dels coneixements bàsics i la motivació necessària.

S’han fet referència a dades sobre la petjada i el deute ecològic que tenim com a ciutadania, que s’incrementa per costums estètiques que s’allunyen de valorar la qualitat. S’ha fet referència i introducció a la FAO, per tal de que eslògans ja utilitzats d’aquest organisme en la vaga amb #fridaysforfuture, ajudin en la inspiració de les noies i els nois de per sensibilitzar sobre les conseqüències de les minves en el circuit agroalimentari. Aquesta reflexió i foment de l’esperit crític és un punt de partida de la fase de servei del projecte educatiu.

L’alumnat també va comentar les propostes de les dues persones activistes, referents dels seus àmbits. Encara que les iniciatives plantejades siguin molt simples, animen les persones començar a canviar pel seu compte. L’activitat ha culminat amb la introducció de conceptes com la petjada ecològica i el deute ambiental que tenim amb la Terra. En els propers dies, les noies i els nois de 3r hauran de preparar eslògans per introduir les minves en el circuit agroalimentari, punt de partida de la fase de servei del projecte educatiu.

Vols saber-ne més?

Aquesta trobada forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.