Llencem un repte a l’alumnat de l’INS Bernat el Ferrer

L’alumnat de 3r d’ESO de l’INS Bernat el Ferrer de Molins de Rei s’ha enfrontat a un desafiament durant el repte. Des de Desos i Central Parc, hem convidat els i les joves a participar en un joc de rol: posar-se en el paper de la pagesia, sobretot de les persones que es dediquen a l’agricultura al Parc Agrari del Baix Llobregat a partir de l’exemple de la cooperativa Central Parc. L’activitat suposa l’inici del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat”.

A través del joc de rol virtual, hem convidat l’alumnat a iniciar el seu projecte agroecològic fixant-se en les minves que es donen en la producció. Hem proposat a les noies i nois que es converteixin en persones emprenedores que puguin posar en marxa el seu negoci d’agricultura ecològica. Amb un pressupost de 30.000 euros, cada alumne ha invertit aquests diners en aquells recursos necessaris per començar la seva iniciativa.

D’aquesta manera, es pretén que els i les joves descobreixin tot el que hi ha darrere de la tasca de la pagesia i s’adonin dels esforços i les dificultats amb què es troben les persones que es dediquen a l’agricultura. Una vegada invertits tots els recursos econòmics, s’ha proposat a l’alumnat anar a vendre els aliments que han cultivat a mercats, fruiteries i supermercats. Noies i nois s’han trobat amb un condicionant, que com a mínim el 30% de la seva producció es tracta de minves alimentàries. És a dir, productes que no s’arriben a vendre perquè no s’ajusten als criteris estètics habituals en els circuits alimentaris.

Així, l’alumnat s’ha adonat que l’existència de les minves provoca que la pagesia perdi bona part de la producció i que els sigui molt difícil recuperar la inversió. Una vegada l’alumnat es consciencia de les pèrdues que pateix en la producció del seu projecte agroecològic, es veu obligat a retallar els recursos inicials ja que no poden recuperar els 30.000 euros del principi del vídeo del joc de rol.

Després d’experimentar i conèixer millor la feina de la pagesia, des de Desos hem proposat a l’alumnat sumar-se a un projecte d’Aprenentatge Servei a partir d’una demanda que ve de la cooperativa agroecològica Central Parc d’introduir les minves alimentàries al seu territori. En les següent activitats, l’alumnat afrontarà nous reptes per conèixer millor com treballa la pagesia.

Vols saber-ne més?

Les formacions es realitzen en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat” que estem impulsant gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Garantia Juvenil dins de la iniciativa d’ocupació juvenil del fons social europeu de la Unió Europea. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat, els agents socioeconòmics i l’administració pública per exercir i garantir una ciutadania activa i responsable on es respectin els drets, deures i obligacions. L’objectiu específic del projecte: contribuir a articular una estratègia territorial del Parc Agrari del Baix Llobregat per promoure la garantia d’una alimentació disponible, accessible i de qualitat.