Presentem 4 reportatges audiovisuals sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Al llarg de l’any 2019, hem impulsat una campanya especial de comunicació sobre el nostre projecte de cooperació a Nicaragua i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En total, hem elaborat quatre peces audiovisuals vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible que més encaixaven amb els eixos centrals del projecte de cooperació: Fam Zero, Igualtat de Gènere, Acció pel Clima i Treball Digne i Creixement Econòmic. Inicialment, els documentals s’havien de gravar a San Miguelito, però les autoritats nicaragüenques no ens van donar els permisos adients i vam haver de repensar la campanya per portar-la a terme des de Catalunya. No obstant això, hem volgut que totes les persones que han participat en els reportatges audiovisuals, així com els temes tractats, tinguessin un vincle amb el país.

La primera peça va girar al voltant de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 2 – Fam Zero i va comptar amb la participació de Montse Tafalla, membre de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Gerard Graells, tècnic de programes de l’Agència de Cooperació Catalana al Desenvolupament, Félix Raúl Salinas, xef nicaragüenc resident a Catalunya, i Yadira Ávalos, emprenedora de San Miguelito.

El segon documental es va centrar en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5 – Igualtat de Gènere i va tractar temes com el feminisme, els lideratges o els moviments de dones. La María Palomares, directora executiva de Calala Fondo de Mujeres, la Montse Pineda, membre de l’Agenda 2030 Feminista, i la Lorna Espinoza, representant de Feministas Autoconvocadas Barcelona-Catalunya por Nicaragua, van formar part del reportatge.

El tercer projecte, que va posar el focus a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 13 – Acció pel Clima, va comptar amb la participació d’Amaru Ruiz, president de l’entitat nicaragüenca Fundación del Río, i Magaly Castillo, activista feminista nicaragüenca. L’ecofeminisme, els efectes del canvi climàtic i els reptes de futur van ser alguns dels temes que van sorgir.

Finalment i en el marc de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 8 – Treball Digne i Creixement Econòmic, vam produir tres càpsules audiovisuals per a les xarxes socials que aborden aspectes com les migracions, les vulneracions dels drets laborals i l’emprenedoria. Les dones entrevistades van ser la Paola Santos, coordinadora de l’associació Mujeres Migrantes Diversas, i tres emprenedores de San Miguelito: María Isidra Estrada, Yadira Ávalos i Margarita Cruz.

Paral·lelament, hem fet una forta difusió dels projectes audiovisuals, que ens ha portat a presentar-los a sis espais diferents. La Lleialtat Santsenca, el Centre de Recursos i Documentació de les Dones de Sant Boi de Llobregat, el Casal Independentista de l’Eixample La Cruïlla, Casa Amèrica Catalunya, la cooperativa sabadellenca El Rodal i el casal de barri Espai Antoni Miró Peris s’han sumat al projecte i han acollit interessants projeccions. En total, prop d’un centenar de persones han participat en els visionats dels documentals i en els enriquidors debats que s’han generat. Així mateix, a través de les xarxes socials, les peces audiovisuals han tingut una gran acollida i han estat compartides per entitats i col·lectius de renom com l’Institut Català de les Dones, La Fede o Ecologistes en Acció Catalunya.