L’escola Ramon Casas centra les Jornades Culturals en l’alimentació saludable

Durant el 7, 8 i 9 de febrer, l’escola Ramon Casas ha celebrat les Jornades Culturals centrades en el dret a l’alimentació. La festa ha servit com a inici de la primera fase de presa de consciència amb l’alumnat del projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsa DESOS al centre. A través de tallers, gairebé 450 nenes i nens des de P-3 fins a 6è han investigat l’origen de les fruites i verdures que arriben al menjador escolar.

Des de DESOS, hem dinamitzat activitats adaptades a totes les edats. L’alumnat d’Infantil i Primària ha rebut la visita de la Kuka, una dona procedent de Nicaragua que els ha parlat sobre l’alimentació a les escoles i ha presentat la situació a través d’un vídeo. Tots els grups han rebut el menú de l’escola del mes de febrer i un  calendari de plantació i recol·lecció de fruites i verdures. La Kuka ha proposat missions a l’alumnat que actuaran com a fil conductor del projecte educatiu.

Els tallers organitzats en el marc de les jornades s’han dirigit a complir les missions per tal de conscienciar i apropar el consum alimentari just i responsable a les aules. Els infants d’Infantil han visitat la cuina de l’escola per anar a recollir les etiquetes de les fruites i han estampat alguns exemplars per conèixer les formes i els colors dels productes. Les nenes i nens 1r i 2n també han anat a la cuina però han recollit verdures que després han estampat i dibuixat.

Pel que fa a 3r i 4t, els infants han entrevistat el cuiner del centre per preparar fitxes amb informació sobre els productes recollits per l’alumnat dels altres cursos. Les nenes i nens de Cicle Mitjà han après sobre la petjada ecològica a través del conte Neix una ceba!, en què l’alumnat havia de proposar fórmules per reduir la contaminació. Els cursos de 5è i 6è s’han centrat en la recerca de l’origen de les fruites i verdures i en les conseqüències ambientals que provoca. Els i les més grans de l’escola també han participat en un joc de rol sobre la pagesia per aprendre sobre els circuits que recorren les fruites i verdures de la plantació al consum.

L’escola també ha impulsat tallers sobre alimentació saludable i sostenible per compte propi. En el cas dels nens i nenes de P-3, P-4 i P-5, han conegut els animals i les plantes en una sortida a la Masia de Can Mestres. En canvi, els infants més grans de l’escola han treballat sobre l’aprofitament d’aliments amb productes de temporada com les taronges i també han participat en un tast de fruites i verdures.

Pel que fa als grups de 1r i 2n, les nenes i nens van anar a veure un espectacle de teatre i titelles sobre consum responsable a càrrec de la companyia Tanaka Teatre anomenat La botigueta. El centre també va utilitzar la maleta pedagògica de Mamaterra De l’hort a casa i pel·lícules i contes que parlen sobre la producció de verdures i sobre el camí dels infants per desplaçar-se a l’escola.

Després de recollir tota la informació, l’alumnat prepararà un mapamundi elaborat de forma cooperativa que inclourà tot el material elaborat durant les Jornades Culturals. Els infants de tota l’escola ja estan preparats per respondre les missions de la Kuka i en les properes setmanes començaran la segona fase del projecte centrada en la transformació d’aliments.

Vols saber-ne més?

Aquestes jornades formen part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local – Fase 2: Consolidació”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.