Reprenem el projecte de San Miguelito promovent l’apoderament econòmic de les dones

DESOS inicia una nova fase del programa d’actuació a San Miguelito (Nicaragua) a partir de l’1 de desembre d’enguany. El programa contempla l’ampliació del capital del Fons de Crèdit per a la Promoció de l’Economia Local, la revisió del seu Reglament per promoure la igualtat d’oportunitats entre les persones de més escassos recursos, així com la igualtat de gènere i apoderament de les dones. Inclou també un ampli programa de capacitacions sobre l’enfoc de gènere tant per l’equip de DESOS a Nicaragua com per al conjunt de productors i productores destinatàries dels projectes, capacitacions en microfinances i en tècniques agrícoles sostenibles.

Durant el darrer mes de juliol, l’equip de DESOS es va desplaçar sobre terreny amb l’objectiu d’impulsar el projecte i formalitzar noves aliances. Entre elles, amb l’Alcaldia de San Miguelito, que dóna suport al projecte, la Fundación de Mujeres de San Miguelito (FUMSAMI), que participarà en la selecció de dones beneficiàries de crèdit, i el Colectivo de Mujeres de Matagalpa, qui seran les encarregades de realitzar la formació en gènere.

L’estada a San Miguelito va servir també per establir conjuntament amb l’equip i un grup de productors i productores el punt de partida dels nous projectes i els objectius a establir en aquesta nova fase, la qual vol arribar almenys a 270 persones, formades per 45 emprenedores i emprenedors (destinataris del Fons de Crèdit) i les seves famílies. Es tracta de productores i productors agrícoles i/o agropecuaris, o bé del sector secundari o serveis, que rebran un crèdit per impulsar els seus petits negocis, així com formació, acompanyament i assessorament en la posada en marxa i desenvolupament de la seva activitat.

Entre els resultats del projecte es preveu augmentar l’apoderament econòmic de les dones a través del Fons de Crèdit, incrementant-ne el seu capital en 8.000 dòlars i millorant el Reglament del Fons per augmentar la seva incidència entre les dones en situació de vulnerabilitat; també es preveuen generar 30 nous petits negocis liderats per dones i capacitar almenys 50 dones en la millora de la productivitat, comercialització i gestió econòmica, així com 100 persones –dones i homes- en gènere i gestió financera.

Durant el 2017 el projecte va comptar amb el suport econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que va atorgar un ajut de 12.000 euros. Aquesta nova fase compta ja amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (56.500 euros), tot i que restem a l’espera de conèixer la resolució de convocatòries d’altres finançadors durant la resta del 2017 i principis del 2018.