El procés comercial, clau per reduir les minves alimentàries

Quines característiques ha de tenir un bon comercial? Com es negocia amb les persones consumidores per què comprin productes? Fins a quin punt esdevé important el procés comercial per reduir les minves alimentàries? La presidenta de la cooperativa Central Parc, Rebeca Segura, ha visitat l’INS Montjuïc i ha debatut amb l’alumnat sobre tots els dubtes relacionats amb la venda d’aliments. La Rebeca ha avançat als i les joves que les habilitats, coneixements i competències per convertir-se en professional del sector es poden aprendre.

Noies i nois han reflexionat sobre les particularitats de la comercialització i sobre les fases que segueix el procés de venda dels productes. Els grups de 3r d’ESO han discutit les característiques per convertir-se en un bon comercial. Els i les joves han destacat aspectes imprescindibles per la professió com la gestió emocional i la comunicació verbal i no verbal. L’alumnat ha valorat la importància de la mirada, el somriure, els gestos i la postura corporal per transmetre proximitat.

Durant l’activitat, els i les alumnes de l’Institut Montjuïc han descobert les fases més importants en el procés comercial: l’obtenció del contacte, la presentació i el tancament de l’acord de venda. Noies i nois han treballat la forma de relacionar-se durant la primera trobada amb un possible client a través d’un exercici sobre la creació de vincles amb altres persones.

La Rebeca ha destacat la presentació com a moment clau ja que s’obté molta informació per procedir a la venda. A partir de dos exemples contraposats, els i les joves han vist dues formes diferents de donar la mà i han comprovat la necessitat de transmetre confiança en el gest. A més, noies i nois han treballat l’empatia per posar-se en la situació de l’interlocutor i ha practicat com actuar per la millora de les relacions interpersonals.

L’alumnat també ha treballat altres aspectes del procés comercial com la necessitat de comptar amb un objectiu clar i la importància de portar la iniciativa amb arguments solvents. Els dos grups han practicat la tècnica del sandvitx, una estratègia comercial per aconseguir un objectiu de manera cívica i sense imposicions. Noies i nois han après a gestionar una situació racional, com pot ser una venda, amb  el suport de les emocions.

Com es va acordar en la darrera trobada de seguiment del projecte amb les docents, noies i nois han dut a terme una segona sessió sobre el procés comercial. En l’activitat, gràcies a la implicació de l’alumnat s’han consolidat els coneixements que utilitzaran en la fase de servei. Els i les joves han treballat en la vinculació de la comercialització amb la introducció de les minves al sistema de consum alimentari.

Els dos grups de 3r han debatut sobre com sensibilitzar la població i establir un canvi de paradigma per tal que les persones consumidores incorporin les minves en el seu consum diari. L’alumnat ha representat espais com fruiteries, restaurants i supermercats i ha començat a dissenyar estratègies per conscienciar els compradors. Els i les joves s’han carregat d’arguments per rebatre comentaris sobre els productes expulsats del mercat per motius estètics o de calibre.

L’activitat ha conclòs amb l’exercici del sandvitx. Aquesta vegada, l’exercici s’ha centrat en convèncer les persones sobre la inclusió de les minves en el circuit comercial. Noies i nois han culminat la fase d’aprenentatge i els dos grups de 3r d’ESO ja estan preparats per iniciar el servei. El projecte continuarà amb un debat a l’aula sobre les alternatives al model de consum com grups i cooperatives de consum.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.