Preparem l’acte de cloenda del projecte a l’Institut Montjuïc

Desos i l’Institut Montjuïc estem preparant la fase final i l’acte de cloenda del projecte d’Aprenentatge i Servei. Durant la setmana passada, ens vam reunir amb dos representants de la conselleria d’educació del districte de Sants-Montjuïc, Joan Sanromà i Amor González. Els membres de la institució municipal ens han informat sobre la necessitat de visibilitzar totes les accions transformadores que s’estan impulsant al barri de la Marina del Port.

Des de Desos, hem tingut l’oportunitat de presentar el projecte i les noves exigències que han aparegut durant la implementació de les activitats. Durant el curs passat, vam decidir obrir el projecte a l’alumnat i a la docència del centre. En canvi, aquest any difondrem els aprenentatges i el servei a tota la ciutadania del barri per tal de sensibilitzar la població sobre la necessitat d’introduir les minves al circuit alimentari.

Els representants municipals també han aportat propostes d’ubicació i alternatives a l’acte de cloenda previst, que s’havia de celebrar a la Plaça Espanya. Des del plenari de Sants-Montjuïc, ens van aconsellar sobre els passos necessaris a nivell burocràtic per tal de disposar d’espais i materials aportats per la conselleria. En Joan Sanromà i l’Amor González van fer palès la coneixença d’iniciatives d’economia social i solidària a la zona i la urgència de consolidar les xarxes d’iniciatives transformadores al barri de la Marina del Port.

Logo del col·lectiu Enmedio

Per la preparació de l’acció també ens vam reunir amb en Leo Martín, representant del grup d’activistes creatius que han format el col·lectiu Enmedio. La iniciativa, impulsada per professionals de la imatge com dissenyadors, fotògrafs, cineastes i artistes, se centra en explorar la potencialitat transformadora de les fotografies i els relats audiovisuals.

Així mateix, en la reunió hi van participar les docents del departament de Ciències Socials de l’Institut Montjuïc responsables del projecte. Des de l’assignatura d’Educació Visual i Plàstica també es volen sumar a la iniciativa a través de l’acte de cloenda de la participació i la professora de la matèria ha assistit a la trobada, en què ja s’ha definit l’estructura de l’activitat.

L’acte de cloenda constarà de diferents blocs en què l’alumnat es distribuirà les tasques. Per començar, l’espai comptarà amb zones diferents centrades en funcions complementàries. El primer grup es farà càrrec del punt d’informació sobre el projecte, on s’explicarà l’aprenentatge i servei a través de l’experiència de noies i nois amb l’ajuda de tríptics i d’un roll-up. També hi haurà un espai de photocall amb un eslògan sensibilitzador escollit per l’alumnat. L’activitat també constarà d’un grup centrat en les xarxes socials i en la preparació d’un vídeo sobre les activitats i de l’acte de cloenda. El servei relacionat amb el projecte se centrarà en un punt de serigrafia per imprimir eslògans i frases sobre unes bosses que la ciutadania es podrà endur.

Fotografia de la campanya “Sí se puede pero no quieren” impulsada per Enmedio i la PAH.

Per acabar, l’acte comptarà amb un equip encarregat de la coordinació i la formació d’equips per assegurar el correcte desenvolupament de l’acció. Així mateix, hi participarà un grup dance que s’encarregarà de l’efecte crida per tal de convèncer la gent de la necessitat de rebre informació sobre les minves. L’alumnat acompanyarà les persones fins a la plaça de la Marina, on se celebrarà l’acte i la gent podrà dur a terme tot el recorregut previst.

Les diferents reunions s’han centrat en definir els continguts que volem que formin part de l’acte de cloenda. En les properes sessions, alumnat i docents se centraran en la preparació del servei i de l’acte de cloenda durant les hores de classe de Ciències Socials i Educació Visual i Plàstica. L’acció se celebrarà el proper dijous 31 de maig i durarà 4 hores, tot el matí.