Posem en marxa una nova iniciativa per garantir el dret a l’alimentació

Hem engegat una nova acció per garantir el dret a l’alimentació dels infants de San Miguelito, en el marc del projecte de cooperació que impulsem a Nicaragua. Actualment, tres escoles del municipi han començat a implementar horts escolars als seus respectius centres educatius amb l’objectiu de conrear verdures que complementin i diversifiquin la dieta de l’alumnat. Així mateix, l’excedent és comercialitzat per la xarxa de productores de les comunitats rurals, també impulsada en el si d’aquest projecte de cooperació, i una part dels ingressos obtinguts s’utilitzen per comprar noves llavors i fer sostenible la iniciativa.

De manera regular, l’alumnat de Sant Miguelito rep a través del Ministeri d’Educació aliments com arròs, frijoles, blat, oli i cereals. Aquests serveixen com a base pel dinar dels infants a l’escola, que diàriament preparen un grup de 3 o 4 mares de l’alumnat. També, les famílies faciliten components com formatge, pollastre, crema o espaguetis, que permeten millorar la dieta alimentària dels infants. Des de DESOS, volem aprofundir en la situació a través de la proposta dels horts escolars, ja que s’ha detectat que hi ha infants que només mengen una vegada al dia i que les verdures o la fruita no estan dins de la seva dieta.

Un dels primers centres a posar en marxa la nova iniciativa ha estat l’Escola El Diablito de la comunitat El Tule. El centre compta amb 38 alumnes que a finals del mes d’agost van començar a conrear el seu hort escolar. Avui dia, disposen d’algunes plantes d’ayote (carbassa), de pipián (carbassó) i de Flor de Jamaica (hibiscos). Pròximament, volen plantar llavors de tomàquet, chiltoma (pebrot), cogombre i remolatxa. A més, l’escola disposa d’un pou que l’alumnat, principalment de 5è i 6è grau, utilitza setmanalment per regar els conreus.

De la mateixa manera, l’Escola Santa María de la comunitat Santa María implementarà el seu hort escolar. Amb 77 alumnes, el centre està preparant les àrees per conrear tomàquet, chiltoma (pebrot), pipián (carbassó), cogombre, remolatxa i ayote (carbassa). També, l’Escola El Malinche de la comunitat La Tigra 1, que compta amb 42 alumnes, iniciarà pròximament el seu hort escolar. El centre preveu conrear tomàquet, chiltoma (pebrot), pipián (carbassó), cogombre i ayote (carbassa). Actualment, s’estan adequant les instal·lacions i s’està arreglant una bomba d’aigua que posteriorment servirà per regar l’àrea de conreu.

Amb la implementació dels horts escolars en aquests tres centres de San Miguelito, més de 150 alumnes milloren la seva alimentació, aprofundeixen en el cultiu de verdures i descobreixen l’agricultura de proximitat. Paral·lelament, hi participa la docència, que prèviament ha estat formada per l’equip tècnic de DESOS per tal d’assegurar la productivitat dels horts i el bon funcionament de la iniciativa. La nova proposta també busca el traspàs de coneixements dels infants a les seves famílies. Anteriorment, des de DESOS ja s’havien creat horts escolars i es va detectar que, sobretot les mares de família, implementaven les mesures ecològiques que els seus infants aprenien a l’escola en els horts familiars.