Noies i nois de 3r d’ESO aprenen a plantar enciams al Parc Agrari

La segona visita de l’Institut Montjuïc s’ha centrat en la preparació del terreny i la plantació de verdures. Noies i nois de 3r d’ESOS han tornat als terrenys de Central Parc situats al Parc Agrari per aprendre sobre el maneig dels cultius i la plantada dels productes. L’alumnat ha descobert com es treballa en l’agricultura ecològica i quins processos productius segueixen les hortalisses.

Després de la primera sessió a camp enfocada a la planificació, els i les joves han tingut l’oportunitat de plantar enciams. Amb l’ajuda del responsable de formació de Central Parc, en Jordi, l’alumnat ha conegut les diferents eines que s’utilitzen i quines feines concretes són necessàries durant el procés. Els i les joves també han descobert com és el planter que es fa servir en la producció agroecològica.

L’alumnat ha preparat els cavallons i els solcs per tenir a punt els terrenys per plantar els enciams. Noies i nois han vist com s’utilitzaven els punxons per fer el forat i després col·locar-hi el planter d’enciam de la varietat fulla de roure. Els i les joves han vist com funcionava el sistema de rec a manta, també anomenat per inundació, per regar els enciams. Després de les dues sortides al camp, l’INS Montjuïc tornaran una altra vegada als terrenys de la cooperativa per treballar la fase de collita.

Gràcies a les sortides al Parc Agrari, el grup cada vegada està més empoderat de les diferents tasques necessàries per produir aliments. A més, noies i nois també poden valorar la funció i el treball de la pagesia a través de l’experiència vivencial als terrenys de Central Parc.

Voleu veure com prepara el terreny i planta enciams l’alumnat de l’INS Montjuïc? En aquest enllaç ho podeu veure en vídeo!

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.