Planejant els cultius ecològics des de l’INS Guineueta

La tercera sessió a l’aula del projecte d’Aprenentatge i Servei ha consistit a fer una recopilació i reconeixement als conceptes adquirits durant la sortida als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat. D’aquesta manera l’alumnat ha posat en comú el que van aprendre sobre planificació agrícola, profunditzant en el marc de plantació i la rotació de cultius.

Amb les dinàmiques que s’han fet servir, s’ha tractat de mostrar com les persones i les plantes formem part del mateix ecosistema i per tant no som tan llunyanes a elles, sinó que compartim maneres de funcionar similars. Això s’ha aconseguit a través d’activitats que feien paral·lelismes amb els cicles vitals d’unes i d’altres. Per exemple, per tal que assimilessin els càlculs del perímetre del terreny a cultivar, les noies i els nois han jugat a un joc on tothom havia d’ocupar l’espai de l’aula tenint en compte la comoditat que els proporcionava la llunyania, però també la necessitat de mantenir sempre el contacte, així han entès que les plantes també necessiten un espai vital i que devien tenir-ho en compte a l’hora de cultivar els seus cultius ecològics.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.