L’oli de palma, exemple de la falta de sostenibilitat del sistema alimentari actual

Captura

El projecte d’APS sobre el dret a l’alimentació a l’Institut Montjuïc no s’atura. Després de l’última visita als terrenys de Central Parc per aprendre a collir i preparar comandes, la nova sessió a l’aula s’ha centrat en descobrir quins motius provoquen que la sostenibilitat ambiental, econòmica i social sigui inviable a dia d’avui. L’activitat també ha servit per conscienciar els i les joves sobre la necessitat d’establir un sistema més respectuós.

Els nois i noies han reflexionat sobre l’exemple de l’oli de palma, un producte molt utilitzat a Catalunya per preparar cremes i també per fregir patates. Aquesta planta l’acostumen a vendre productors del Nord que lloguen grans extensions de terreny sobretot a l’Àsia i que contracten mà d’obra barata. L’oli de palma suposa l’exemple perfecte d’un producte que no respecta el dret a l’alimentació perquè no compta amb la qualitat suficient ni tampoc és accessible per a tothom.

Casos com el de l’oli de palma causen l’empobriment dels productors agrícoles del Sud i provoquen que bona part de la població d’aquestes zones abandoni els camps i perdi els seus llocs de feina. Un altre exemple d’un producte cultivat al Sud però que només hi acabem accedint des del Nord és la soja, un aliment que en moltes ocasions es destina al bestiar.

Els nois i noies també han analitzat la situació de la pagesia a Catalunya i han comprovat que una zona amb tanta tradició agrícola també pot patir un procés similar. La tendència actual condueix els productors locals a no poder competir amb els propietaris de grans extensions. Davant aquest context, els i les joves han constatat que el sistema capitalista dominant genera aquestes desigualtats i vulnera altres drets universals com el dret a l’habitatge o a l’aigua.

L’alumnat també ha tractat el malbaratament alimentari i s’ha sorprès per una dada: a nivell global cada any es llencen aproximadament 1,3 milions de tones d’aliments, un terç de la producció total. La sessió ha finalitzat amb una reflexió sobre diverses fotografies que mostraven la destrucció de sòl fèrtil i dels ecosistemes i també la petjada ecològica que deixa el sistema actual. Les imatges comparaven el model alimentari dominant en el sistema capitalista amb el model productiu que aposta per la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

Ara, els nois i noies ja coneixen el procés posterior a la collita i estan preparats per descobrir com s’organitza el procés de comercialització de les verdures. La directora de la cooperativa Central Parc, Rebeca Segura, serà la següent en visitar l’Institut Montjuïc per exposar els possibles tipus de venda i els diferents models de consum.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.