Nou repte per Bernat el Ferrer: conèixer iniciatives alimentàries de l’entorn

L’alumnat de 3r de l’Institut Bernat el Ferrer de Molins de Rei s’ha enfrontat a un nou repte en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei Transalimenta al Baix Llobregat. Degut a la Covid-19, noies i nois no han pogut fer la sortida prevista pel seu municipi per tal de conèixer els agents socioeconòmics de l’entorn que promouen un model de producció i consum més sostenible. Tot i el confinament, a través d’un vídeo han pogut descobrir iniciatives que fomenten alternatives.

Després de conèixer l’experiència de la cooperativa agroecològica Central Parc, situada a Sant Boi, els i les joves han vist projectes més propers al seu territori. Cal agraïr molt aquesta oportunitat que ens han donat per conèixer-los, ja que actualment estan molt demandats i no estan parant de treballar per alimentar-nos amb productes de qualitat durant el confinament. L’alumnat ha pogut conèixer dues iniciatives locals i comprovar que ja existeixen alternatives sostenibles i de proximitat per un consum més saludable. Opcions que ens permeten accedir a una alimentació de qualitat durant el confinament i que han crescut molt en aquestes darreres setmanes.

Noies i nois han conegut dues experiències: la d’en Toni Ejarque del projecte PACA de la Masia de Can Bofill i la de la Noa Cando de Molins en Transició. A partir d’aquestes entrevistes, l’alumnat ha pogut aprofundir en temes com les minves alimentàries, el dret a l’alimentació, la sostenibilitat i la xarxa local per promoure el consum responsable. Els i les joves han reflexionat sobre les iniciatives del vídeo i han vinculat les explicacions amb el que havien treballat en activitats anteriors del projecte.

Les entrevistes també han permès vincular els reptes globals del sistema agroalimentari amb les alternatives locals, de forma que es convida l’alumnat a sumar-se al canvi i a apostar per un model de producció i consum més sostenible i més just. A partir de formar part del projecte d’Aprenentatge Servei, noies i nois ja estan plantant una llavor pel canvi i se’ls anima a pensar què poden fer per continuar avançant.

Per acabar, s’ha demanat una breu autoavaluació del projecte a través d’una diana, per tal que l’alumnat pugui reconèixer quin ha estat el seu procés comprarant el què sabien a l’inici amb el que saben al final. A més, s’ha incorporat unes qüestions de valoració per tal que l’alumnat pugui contribuir a la millora de l’Aprenentatge Servei a través de les seves pròpies vivències.

Vols saber-ne més?

Les formacions es realitzen en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat” que estem impulsant gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Garantia Juvenil dins de la iniciativa d’ocupació juvenil del fons social europeu de la Unió Europea. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat, els agents socioeconòmics i l’administració pública per exercir i garantir una ciutadania activa i responsable on es respectin els drets, deures i obligacions. L’objectiu específic del projecte: contribuir a articular una estratègia territorial del Parc Agrari del Baix Llobregat per promoure la garantia d’una alimentació disponible, accessible i de qualitat.