Impulsem un nou projecte al Col·legi Camí

L’alumnat del Col·legi Camí ha començat les primeres activitats del projecte educatiu El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local. Nenes i nens de 6è estan immersos en la primera fase de presa de consciència de la iniciativa d’Educació per a la Justícia Global que impulsa DESOS al centre.

La primera activitat a l’aula ha consistit en la visita de la Kuka, una dona procedent de Nicaragua, que els ha parlat sobre l’alimentació a les escoles a través del vídeo “Tierra Fértil”. A través de preguntes, la Kuka ha avaluat els coneixements dels infants sobre el dret a l’alimentació i els ha encarregat una missió: investigar l’origen de les fruites i verdures que es consumeixen al menjador escolar. La sessió també ha inclòs un “passa paraula” amb qüestions que han servit com a primer contacte amb els continguts que es treballaran durant el projecte i també com a eina d’avaluació dels coneixements previs.

Els tallers al Col·legi Camí han continuat amb una entrevista a la cuinera i la dietista encarregada de preparar el menú de l’escola. L’alumnat s’ha traslladat fins a la cuina per conèixer les fruites i verdures que es consumeixen al centre. Les nenes i els nens han recollit les etiquetes dels productes per buscar l’origen i el proveïdor dels aliments. Els infants han preguntat sobre els criteris de selecció de les fruites i les verdures que s’incorporen al menú i si tenen en compte la proximitat, la temporalitat o si són ecològiques.

La darrera sessió ha consistit en dos jocs de rol sobre la pagesia per aprendre sobre els circuits que recorren les fruites i verdures des de la plantació fins al consum. Els formadors de la cooperativa Central Parc han treballat amb l’alumnat de 6è per aprendre com funciona l’economia  del sistema agroalimentari. Primer, els infants han participat al joc de telèfon per veure com canvia la informació que arriba al final de la cadena alimentària en funció de quantes persones en formen part. Tot seguit, s’han dividit en grups per veure com canvien els trajectes que segueixen les fruites i verdures en funció dels intermediaris que hi intervenen. Nenes i nens han actuat com a persones venedores o consumidores en diversos espais: un mercat de pagès de compra directe, una fruiteria amb un intermediari o bé un supermercat amb molt intermediaris i organització piramidal.

Què n’ha dit l’alumnat?

Vols saber-ne més?

Les activitats formen part del projecte “ Projecte Educatiu pel Dret a l’Alimentació:  consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Nou Barris gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.