Els nois i noies de l’Institut Montjuïc preparen comandes de verdures ecològiques

L’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Montjuïc ja coneix la part final del procés que segueixen les fruites i verdures des de la plantada al camp. Els i les joves han visitat una darrera vegada el Parc Agrari per descobrir les dues últimes etapes de la producció: la collita i la post-collita. Els nois i noies han après a recollir els cultius plantats i a preparar les comandes pels clients.

En la primera visita, l’alumnat ja va conèixer les finques de Central Parc, va comprovar la importància de la planificació i va veure com s’elabora el disseny agrícola ecològic. Pel que fa a la segona sortida, els nois i noies van aprendre a plantar enciams i van observar com funciona el sistema de rec. En aquesta última trobada, en Jordi ha tornat a rebre els i les joves a les parcel·les de Central Parc per explicar-los com es preparen els menats i com s’han de pesar els productes. Els nois i noies han pogut comprovar com i quan es cullen els diferents productes que han utilitzat després per les comandes.

L’alumnat ha descobert la manera en què es cullen diferents tipus de cultius, des de les faves i els espinacs fins als calçots i els porros. Per començar, els i les joves han vist que les faves es recullen quan el gra de la planta està més dur. En canvi, els porros es treuen de la terra amb l’aixada però només s’agafen els que tenen les fulles més grans i més altes, ja que disposen de més tros comestible. En el cas dels calçots, s’ha de clavar la forca i fer palanca per tal que surtin menats sencers que després s’hauran de netejar i separar un per un. Finalment, els espinacs es tallen amb navalles i es reparteixen en menats de quatre o cinc.

Després de la collita, els i les joves també han descobert quines altres feines s’han de dur a terme abans de preparar una comanda. En Jordi els ha ensenyat a netejar els menats d’espinacs, els ha mostrat com es reparteixen les faves en les diferents caixes en funció del pes i també els ha explicat quina part de les fulles de les cebes s’ha de tallar. L’alumnat s’ha plantejat sobre quins criteris han de passar els productes per poder-se comercialitzar i quins factors provoquen que siguin rebutjats pel mercat. Els nois i noies també han reflexionat sobre els aliments expulsats del circuit alimentari i sobre els motius pels quals els comerços i els clients rebutgen determinats productes.

Després de les tres sessions de l’alumnat als camps, els i les joves han pogut seguir tot el procés de producció i la comercialització dels enciams. A més, els nois i noies han rebut una sorpresa inesperada: cada alumne s’ha endut una part dels diferents productes que han collit a la parcel·la de formació de la finca de Ferran Puig.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.