L’INS Montjuïc culmina el projecte d’ApS amb una jornada de cloenda

El projecte d’Aprenentatge i Servei que dinamitzem a l’INS Montjuïc ha arribat al punt culminant. La celebració de l’acte de cloenda ha permès a l’alumnat disposar d’un espai dins el centre educatiu on oferir i demostrar tot el que ha après durant el projecte. L’esdeveniment ha servit com a reconeixement i també com a agraïment als i les joves per tota la feina que han dut a terme durant molts mesos.

Inicialment, els nois i noies havien de presentar les propostes als agents que han contribuït a la consciència de valorar les minves com aliments més a consumir. En canvi, la posada en escena ha sigut molt diferent a la prevista al principi de la iniciativa. Els i les joves han preparat tres carpes repartides pel pati de l’institut que servien per exposar el projecte.

La primera parada del recorregut consistia en l’estació on es presentava tot el que els nois i les noies han après durant tot el curs i mostraven els productes del servei que han prestat a diferents establiments del barri. La segona carpa posava a prova els visitants per mitjà d’un tast a cegues de fruites i verdures on havien de diferenciar els productes convencionals i els ecològics. Per acabar, a la darrera parada s’hi trobava un petit hort on el pagès de Central Parc, Jordi Bofill, ensenyava a plantar enciams.

L’acte de l’alumnat de 3r ha comptat amb la visita de tots els cursos de l’institut, des de 1r d’ESO fins a Batxillerat. Tots els i les joves del centre educatiu han seguit tota la ruta per conèixer els coneixement adquirits pels companys durant mesos. La darrera comitiva que ha visitat les carpes estava formada per familiars de l’alumnat de 3r i per diferents representants institucionals.

La consellera portaveu del districte de Sants Montjuïc, Ester Pérez, representants del Centre de Recursos Pedagògics de Sants-Montjuïc i del Consorci d’Educació de Barcelona, una inspectora d’educació, un periodista de betevé Ràdio i els representants dels comerços i establiments on els nois i noies han dut a terme el servei. Totes elles i ells han conegut la tasca de l’alumnat de 3r de l’INS Montjuïc en el projecte sobre l’alimentació i han après a través dels tallers a les carpes.

La iniciativa ha entusiasmat els darrers visitants, que s’han mostrat interessats en el projecte i han proposat als nois i noies que participin a la festa major o en algun acte del districte. La celebració ha finalitzat amb un tast de menjars procedents de molts indrets del món preparats i les famílies l’alumnat de 3r.

Vols saber-ne més?

Aquesta jornada forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.