L’INS La Guineueta s’endinsa al sistema agroalimentari amb un joc de rol

Una quarantena d’alumnes de l’Institut La Guineueta ha iniciat el projecte d’Aprenentatge i Servei que Desos dinamitza per tercer any consecutiu juntament amb la cooperativa Central Parc i les comunitats educatives. L’alumnat ha reflexionat sobre el sistema agroalimentari a través d’un joc de rol. Els grups d’estudiants s’han apropat a la pagesia i han descobert les despeses que implica cultivar els productes pels agricultors. L’alumnat de les dues línies de 3r d’ESO s’ha dividit en quatre grups per representar diverses fases que segueixen els productes.

Una part de joves s’han fet càrrec de la producció d’aliments i dels costos totals que genera, com per exemple les inversions en els terrenys, el planter i el sistema de rec. Després, aquest grup de nois i noies havia d’intentar vendre les fruites i verdures cultivades a la resta d’alumnes, que representaven un restaurant, una fruiteria de barri i una empresa de compra a l’engròs. Les tècniques de DESOS i la docent han destacat l’entusiasme, la participació i la capacitat de reflexió mostrada durant la sessió.

Després de l’activitat, les representants de l’entitat han demanat la col·laboració a l’alumnat i les dues classes han decidit conjuntament participar al projecte “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments”. Aquesta primera trobada a l’Institut suposa l’inici de la primera fase de la iniciativa d’Aprenentatge Servei, centrada en conèixer la pagesia i els cultius ecològics a través d’un aprenentatge actiu i vivencial. Les sessions es duran a terme en el marc de l’assignatura de Ciències Socials, Geografia i Història.

Més enllà de la primera activitat al centre educatiu, durant les darreres setmanes hem arribat a acords de col·laboració amb iniciatives molt diverses de Nou Barris com l’hort Can Valent i l’Associació Salut i Agroecologia (ASiA). També ens hem reunit amb representants del districte per compartir experiències i amplificar l’impacte del projecte a la zona.

Vols saber-ne més?

Aquesta trobada forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD, l’AMB i la Diputació de Barcelona i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.