L’Economat Social ens convida a compartir el projecte de Central Parc

 

La cooperativa de producció de fruites i verdures ecològiques Central Parc ha tingut l’oportunitat de presentar el seu projecte a L’Economat Social. Els membres de l’entitat han pogut conèixer el funcionament de la nostra empresa i els processos que segueixen els productes. Els pagesos que treballen a la cooperativa, la Mireia Cardona i en Jordi Bofill, han sigut els encarregats d’impartir la xerrada.

La conferència, titulada Una economia cooperativa, solidària i sostenible és possible, s’ha centrat en els cicles de cultiu dels aliments des de la plantada fins a la distribució i el consum. L’acte ha inclòs la projecció d’un documental sobre Central Parc. El vídeo vol sensibilitzar el públic sobre la recuperació d’espais en desús del Parc Agrari del Baix Llobregat.

El responsable de formació de l’empresa, Jordi Bofill, ha focalitzat el seu discurs sobre els col·lectius en situació de vulnerabilitat que participen en la iniciativa, com joves sense els estudis secundaris finalitzats, aturats de llarga durada o refugiats. En Jordi ha afirmat que treballar al camp “ajuda a augmentar l’autoestima dels grups que hi participen”. A més, ha assegurat que un projecte com el de Central Parc fa que els treballadors “se sentin útils per la societat”.

L’acte s’ha realitzat en un ambient molt familiar i el públic s’ha mostrat molt interessat  pel maneig de cultius i per la recuperació de varietats tradicionals de fruites i verdures. Els socis de L’Economat i veïns del barri han volgut descobrir d’on provenen les llavors que utilitza Central Parc i han indagat sobre l’obtenció de la certificació ecològica. Els assistents han estat molt participatius i també han preguntat sobre els consumidors dels productes de la cooperativa i sobre els motius que els havien fet decantar-se per utilitzar les finques abandonades del Parc Agrari.

L’activitat ha comptat amb la presència de la tècnica de comunicació i Educació per la Justícia Global de l’ONG DESOS Opció Solidària, Andrea Freixas. L’Andrea ha agraït a L’Economat la seva participació en el projecte que l’associació desenvolupa a diferents escoles del barri de Sants sobre el malbaratament alimentari. A més, alguns assistents s’han interessat per la iniciativa i li han proposat d’ampliar-la a altres col·legis on estudien els seus fills.

La xerrada s’ha celebrat l’1 de desembre a l’espai de l’ateneu del local de L’Economat Social. La presentació ha finalitzat amb la celebració d’un sopar de germanor en què han participat totes les famílies assistents a la trobada. L’acte ha suposat la segona presentació del documental sobre Central Parc, elaborat per la productora audiovisual Intactes, després de la primera projecció a Can Batlló.

L’Economat Social és una cooperativa que treballa per un consum responsable i una cultura autogestionada situada al barri de Sants. L’entitat ofereix aliments ecològics als seus associats i ja en formen part més de 115 famílies. A més, compta amb tres socis treballadors que s’encarreguen de les feines necessàries per l’aprovisionament dels productes ecològics.

L’edició del documental sobre Central Parc ha sigut possible gràcies al suport econòmic del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona.

Comissionat