L’alumnat de l’Institut Montjuïc ens ajuda a introduir les minves al circuit alimentari

ok

Les activitats a l’Institut Montjuïc no s’aturen. Les tècniques d’educació de Desos hem demanat a l’alumnat que participi en el projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic”. Els i les joves han accedit a col·laborar en la iniciativa i tindran l’oportunitat de conèixer la pagesia i els cultius ecològics.

Després del joc de rol en què van descobrir els costos que suposa pels pagesos cultivar els productes, els i les estudiants de 3r han après un nou concepte: les minves. A partir de fotografies de verdures procedents de l’agricultura ecològica, l’alumnat ha reflexionat sobre els aliments del circuit de consum que es rebutgen per motius estètics o de mida.

Per als i les joves, conèixer les minves també ha suposat prendre consciència que llencem productes de molta qualitat. Les fruites i verdures ecològiques compten amb un alt valor nutricional sense pesticides i ajuden a la conservació i l’augment de la biodiversitat de l’ecosistema. A més, aquests aliments afavoreixen la promoció del comerç de proximitat i fomenten l’economia local.

L’alumnat també ha vist un vídeo sobre la cooperativa Central Parc. Els i les joves han comprovat com els agricultors ecològics ja preveuen que els productes no seran uniformes i tindran més afectació d’insectes com cargols o altres plagues. Com van aprendre en l’activitat anterior, els i les estudiants han recordat que els projectes agrícoles depenen de recuperar la inversió inicial a través de les vendes i molt sovint no ho aconsegueixen. Davant d’aquesta problemàtica, una part important de la pagesia està abandonant terrenys fèrtils.

Després de prendre consciència de la necessitat de canvi, l’alumnat de l’Institut Montjuïc treballarà durant tot el curs per incorporar les minves al circuit alimentari del seu barri. Volen canviar la conducta de consumidors i comerços per intentar reduir el malbaratament i donar valor a aquests aliments rebutjats. En la fase d’Aprenentatge, els i les joves col·laboraran amb Central Parc per aprendre sobre la pagesia tant en l’àmbit de la producció com en el comercial. En la fase de Servei, els i les estudiants crearan sinèrgies entre els diferents agents del barri, elaborant campanyes de sensibilització i accions transformadores per introduir les minves dins del circuit alimentari.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.