La Kuka torna a l’escola!

 

Després d’aconseguir totes les missions que la Kuka els havia encarregat, els nens i nenes esperaven ansiosos el retorn de la seva nova amiga de Nicaragua. En la segona visita, ella ha mostrat molt d’interès en les activitats realitzades per l’alumnat per respondre a les seves demandes. Els infants li han explicat com van elaborar el mapa que els va encarregar i el procés que van seguir per construir-lo entre tots i totes.

A més, la Kuka els ha ensenyat que ha conegut una agricultora i un agricultor del Parc Agrari del Baix Llobregat que produeixen molts dels aliments penjats al mapa. A través d’un vídeo sobre la cooperativa d’agricultura ecològica Central Parc, l’alumnat ha descobert que existeix un indret anomenat el pulmó verd de Barcelona, un lloc ple d’horts molt grans on sobretot s’hi cultiven verdures i s’hi promou l’economia social. El documental s’ha realitzat gràcies al suport econòmic del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona.

La Kuka també ha proposat noves missions als nens i nenes per esbrinar si existeixen llocs on comprar productes de proximitat. Entre tots i totes hauran d’intentar escurçar els fils dels aliments que consumeixen a l’escola i que tenen penjats al mapa. Després d’una investigació a través d’internet, l’alumnat de l’escola Cal Maiol ha descobert que les fruites del seu menú de tardor provenen de l’estat espanyol. A l’escola Lluís Vives també es repeteix aquesta situació, tant amb les fruites com amb les verdures, però l’alumnat haurà d’intentar reduir els recorreguts de tres productes: la pastanaga de Navarra, la carbassa violí de València i el pebrot vermell.

En canvi, al menjador de l’escola Cavall Bernat s’hauran d’escurçar encara més les cadenes, ja que han trobat aliments que vénen de més lluny, com per exemple l’enciam d’Alemanya, el pebrot vermell d’Itàlia o el raïm d’Alacant.

DSCF0096

Per aconseguir aquests nous reptes s’hauran de repartir la feina. Entre tots i totes hauran de recollir les etiquetes dels productes que mengen a casa i buscar si vénen de més a prop que els del menjador l’escola. També hauran de visitar el mercat i els comerços del barri per saber si els aliments que es venen allà són de proximitat i investigar si els llocs d’on provenen s’assemblen més a San Miguelito o a Barcelona. Noves missions per l’alumnat a l’espera de la tercera visita de la Kuka!

Què n’ha escrit l’alumnat al bloc de l’escola?

La Kuka és el fil conductor del projecte “El Dret a l’Alimentació: realitat i conseqüències al Sud i al Nord”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.