La Kuka torna a l’escola Ramon Casas per encarregar noves missions a l’alumnat

Els nens i nenes esperaven ansiosos el retorn de la Kuka després de la primera visita durant les Jornades Culturals i han rebut la seva nova amiga de Nicaragua amb els braços oberts. El projecte sobre el dret a l’alimentació continua amb nous tallers i noves missions a l’escola Ramon Casas després de la conclusió de la primera fase d’activitats. Durant els primers tallers, la Kuka va visitar l’alumnat del centre i va proposar missions als infants de tots els cursos. En aquesta trobada, nenes i nens han explicat el procés d’elaboració del mapa en què han exposat l’origen de les fruites i verdures que arriben al menjador escolar.

La Kuka també ha explicat als infants que ha conegut professionals de la pagesia que han pogut conèixer a través d’un vídeo sobre la cooperativa Central Parc. Per mitjà de les imatges, l’alumnat ha descobert l’existència del Parc Agrari del Baix Llobregat on es cultiven verdures de temporada i de proximitat. Nenes i nens centraran les investigacions i els tallers en tres productes com la poma, la pastanaga i els espinacs.

L’alumnat haurà de treballar en noves missions adaptades a cada curs per esbrinar diferents aspectes. D’una banda, nenes i nens hauran de cuinar fruites i verdures per poder presentar a Nicaragua diferents productes i receptes de la nostre temporada. Els infants també s’encarregaran d’esbrinar si es cultiven o es venen aliments com els tres que hem enumerat al districte havent fet un viatge el més curt possible. Altres cursos hauran de descobrir com viu la pagesia que cultiva aquests aliments i quina és la seva procedència.

Noies i nois de 6è ja han començat la recerca per assolir la primera missió centrada en la contaminació provocada pel transport dels productes. L’alumnat ha calculat la petjada ecològica dels fils que han posat al mapa per marcar l’origen de les fruites i verdures i ha descobert quina contaminació deixen els aliments. Nens i nenes de 1r i 2n també han iniciat la missió que els va encarregar la Kuka participant en un taller de sucs naturals fets amb ingredients de temporada com la poma i la pastanaga i també han preparat trufes amb les polpes sobrants.

En els propers dies, tots els cursos continuaran la investigació amb nous tallers. D’una banda, alguns cursos visitaran la cooperativa Central Parc per apropar-se a la pagesia que treballa a pocs quilòmetres de l’escola. De l’altra, coneixeran l’associació Memòria i Moviment que els acompanyarà de visita a Can Batlló i a Panxacontenta. D’aquesta manera, l’alumnat reconeixerà els espais de l’entorn que aposten per un consum i una producció sostenibles a través de les visites al districte de Sants-Montjuïc i al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Què n’ha dit l’escola?

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local – Fase 2: Consolidació”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.