L’Institut Montjuïc, guardonat pel projecte d’Aprenentatge i Servei

L’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya han atorgat el primer Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica a l’Institut Montjuïc. L’alumnat del centre educatiu ha rebut el guardó pel projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” després de la seva realització durant el curs escolar 2016-17. El reconeixement s’ha lliurat en el marc d’una jornada celebrada a l’Escola El Submarí Lila d’El Milà (Tarragona), centre que va guanyar l’anterior edició del premi.

L’entrega de premis ha arribat a la Va edició amb la intenció de potenciar els horts escolars ecològics i l’alimentació ecològica. Les associacions organitzadores han valorat la tasca del projecte a l’hora de promoure els coneixements sobre l’agricultura i l’alimentació ecològiques. Vida Sana i la Generalitat també han premiat les implicacions socials i ambientals que ha treballat l’alumnat juntament amb la comunitat educativa i amb la nostra entitat. Com a primer classificat, l’institut ha rebut un guardó d’autor i 1.250 euros per continuar impulsant projectes al centre.

Coincidint amb la Setmana bio a l’escola, el projecte d’Aprenentatge i Servei ha rebut el reconeixement per incentivar l’alumnat amb activitats on l’agricultura i l’alimentació ecològica són les protagonistes. El jurat ha valorat la labor sensibilitzadora del col·lectiu de joves per transmetre els valors del consum responsable arreu del barri i el foment d’un aprenentatge compartit entre la família i el centre educatiu.

El premi respon a les iniciatives educatives i dóna a conèixer la bona feina que fan els centres educatius sobre agricultura i alimentació ecològiques. La iniciativa s’adreça a tots els centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya. Més enllà de l’Associació Vida Sana, el guardó està impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb la col·laboració de l’editorial Graó i la XESC (Xarxa d’Escoles Sostenibles de Catalunya).

L’alumnat de Secundària també ha visitat El Submarí Lila i ha descobert com es treballa a l’escola. El centre funciona com una cooperativa formada per un grup d’educadors i famílies i aposta per la integració dels horts escolars en els processos d’aprenentatge dels infants. Les mares i pares col·laboren en totes les fases educatives i també han participat en el projecte co-creatiu de disseny i millora dels espais exteriors de l’escola i del municipi. L’Institut Montjuïc serà l’encarregat d’acollir la propera edició de la jornada com a guanyadors del premi del projecte Mama Terra.

Què n’ha dit l’alumnat?

Aquest premi és un reconeixement al projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que hem impulsat a l’Institut Montjuïc durant el curs 2016-17 gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.