Noies i nois de l’INS Montjuïc reflexionen sobre la Política Agrària Comunitària

La Política Agrària Comunitària (PAC) ha centrat la nova sessió d’aprenentatge del projecte que s’implementa a l’Institut Montjuïc. L’alumnat de 3r d’ESO ha reflexionat sobre les ajudes comunitàries que es reparteixen entre els grans propietaris “patrimonials”. La promoció de l’agricultura industrial a través de les subvencions porta a pagar sous més baixos i que les terres es comprin a un preu molt baix.

Els i les joves han descobert que les grans empreses del Nord tenen la possibilitat de vendre els productes a baix cost a la seva zona gràcies a les ajudes provinents de la PAC. A més, noies i nois han observat que els grans propietaris tenen l’oportunitat de col·locar els excedents al Sud a preus molt baixos i compten amb menys restriccions legals. L’alumnat també ha debatut sobre la sostenibilitat de la política comunitària.

Noies i nois s’han plantejat si la PAC promou el desenvolupament social, econòmic i ambiental. Els i les joves de 3r d’ESO de l’Institut Montjuïc han comprovat que el model d’agricultura industrial vulnera el dret a l’alimentació de gran part de la població. El domini d’aquesta pràctica sobre el sistema agroalimentari condiciona la situació alimentària en què ens trobem. L’activitat ha permès conscienciar l’alumnat de la necessitat de fomentar un consum més responsable i sostenible.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.