L’alumnat de l’INS La Guineueta aprofundeix en el dret a l’alimentació

La sostenibilitat del sistema agroalimentari i les diferències entre els cultius convencionals i els ecològics són dos dels temes que han treballat les noies i nois de 3r de l’Institut La Guineueta durant el mes de febrer. Joves i docents s’han centrat en descobrir en què consisteix el dret a l’alimentació i com es vulnera en el model actual.

A través de dades ambientals, econòmiques i socials, s’ha aprofundit en les desigualtats causades per aquest model de producció i consum. Les xifres exemplifiquen les conseqüències d’aquestes relacions, que sostenen la vulneració del dret a l’alimentació. En les activitats també s’han adaptat noves preguntes que serveixen com a avaluació adequada al conjunt de l’alumnat i que fomenten l’esperit crític sobre la falta de sostenibilitat del sistema.

Després de la primera visita al Parc Agrari, les activitats han servit per crear consciència sobre la necessitat imperant de valorar la pagesia i d’estimar la terra i el medi ambient. Amb el suport de la tècnica de Desos, els  i les joves de l’INS La Guineueta han parlat sobre la necessitat de canvi del sistema agroalimentari i sobre els seus interessos econòmics, les conseqüències ambientals i la repercussió social. Amb aquests nous coneixements assolits, l’alumnat s’ha preguntat per què es produeixen més aliments dels que es necessiten i per quins motius s’importen i s’exporten tants productes arreu del món.

Tornada al camp per aprendre a plantar verdures

L’alumnat també ha visitat el Parc Agrari del Baix Llobregat per descobrir tot el procés de plantació d’hortalisses. La tornada als terrenys de Central Parc ha començat amb la distribució i l’organització de les parcel·les per tal d’associar diferents cultius. Amb l’ajuda de l’Adrià Masot, formador de la cooperativa, una trentena d’alumnes han après com es planten els enciams fulla de roure i els porros.

Noies i nois han mostrat molt bona actitud, motivació i ganes de tornar per continuar amb l’aprenentatge vivencial i veure l’estat de les verdures plantades. A més, s’han trobat amb un problema extern a Central Parc, la falta d’aigua a les parcel·les, una dificultat que afecta la pagesia del Parc Agrari de forma recorrent. A través del treball cooperatiu, l’alumnat ha superat aquesta situació i ha aconseguit fer arribar l’aigua des del pou fins al camp amb cubells i regadores. A més, noies i nois han vist amb primera persona una realitat molt complicada de gestionar pels negocis agroecològics.

Vols saber-ne més?

Aquesta trobada forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.