L’INS La Guineueta descobreix el sistema agroalimentari

L’Institut La Guineueta ja està completament immers en el projecte d’Aprenentatge Servei sobre el Dret a l’Alimentació. L’alumnat ha dut a terme diverses sessions en què ha treballat el sistema agroalimentari i les seves implicacions a nivell polític, econòmic, social i cultural. En les primeres activitats a l’aula, s’ha fet explícita la demanda del projecte i s’ha explicat en què consisteix la metodologia d’Aprenentatge Servei.

Els primers contactes dels nois i noies de 3r d’ESO amb el Dret a l’Alimentació s’han centrat en fomentar l’accés a una nutrició de qualitat i quantitat. Joves i docents també s’han compromès a promoure la mobilització social al seu barri per tal d’introduir les minves de verdures al circuit agroalimentari. A més, l’alumnat ha començat a endinsar-se en el concepte de sostenibilitat ambiental i ha autoavaluat els seus coneixements inicials.

L’alumnat visita la cooperativa Central Parc i planifica una finca agroecològica

Els i les joves s’han desplaçat per primera vegada fins al Parc Agrari per descobrir com treballa la pagesia ecològica que cultiva a l’Àrea Metropolitana. La visita als terrenys de la cooperativa Central Parc ha servit perquè noies i nois aprenguessin a dissenyar una finca agrícola. A més, l’alumnat ha descobert la necessitat d’establir una programació de cultius segons el cicle vital i la temporalitat de cada planta.

La majoria de persones s’han mostrat molt atentes i curioses respecte les activitats i ja tenen ganes de tornar per aprendre sobre l’agricultura de forma vivencial. En la següent sessió, l’alumnat ha valorat l’esforç de les persones que es dediquen a la pagesia. Joves i docents han vinculat les lliços prèvies relacionades amb conceptes com el marc de plantació i l’associació i la rotació de cultius. En les properes setmanes, l’INS La Guineueta tornarà al Parc Agrari per conèixer noves fases de la producció agroecològica.

Vols saber-ne més?

Aquesta trobada forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.