L’INS La Guineueta aprèn a collir verdures i a preparar comandes

L’alumnat de l’Institut La Guineueta ha visitat per última vegada el Parc Agrari del Baix Llobregat. La sessió s’ha centrat en aprendre a collir verdures ecològiques, així com saber les peculiaritats sobre les restriccions en calibre i visuals dels cultius alhora de la fase de comercialització.  Amb l’ajuda dels responsables de formació de la cooperativa Central Parc, l’Adrià Masot i l’Adrià Giol han realitzat també les tasques de preparació dels cultius per a la venta, tant en la neteja, en la preparació de manat com també la distribució en les caixes. La quarantena d’alumnes de 3r s’han repartit en dos grups per realitzar les activitats.

Després d’un repàs dels aprenentatges de les sessions prèvies en anglès, per també vehicular el projecte a aquesta assignatura, l’alumnat s’ha desplaçat pels terrenys per veure els cultius de temporada. Joves i formadors també han comprovat que els enciams plantats durant l’anterior visita encara no podien collir perquè el període de creixement és de 45 dies amb les hores de sol actuals. No obstant, noies i nois han après a collir coliflors, bledes, espinacs, cebes i enciams. També han descobert algunes particularitats de la collita com per exemple per quina part s’han de tallar o quines fulles s’han de treure.

Així mateix, el col·lectiu de joves i les seves docents han vist que molts productes es fan malbé durant la collita tot i trobar-se en bones condicions, a més de la resta que es descarten per costums en la compra i venta. Els formadors han reflexionat amb els i les joves sobre els criteris per comercialitzar alguns productes i quins factors provoquen que els rebutgi el sistema agroalimentari. La sessió ha culminat amb un mercat en què els i les joves havien de decidir quins dels productes collits es podien vendre i quins no.

L’alumnat va fugir dels esquemes de consum i les costums a l’hora de comprar i no es van fixar en aspectes estètics sinó en les propietats i nutrients dels aliments. Per tant, les noies i nois de 3r van triar verdures de totes les mides, així com fulles trencades encara que tinguessin forats, per emportar-se la comanda de la collita feta cap a casa, incloses les minves.

Vols saber-ne més?

Aquesta trobada forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.