Iniciem un projecte sobre alimentació a l’INS Guineueta

Posem en marxa un nou projecte educatiu, avui ha estat el torn de l’Aprenentatge Servei: Transformem el valor dels aliments, innovació en el circuit alimentari i agroecològic, una iniciativa que treballem amb l’alumnat de 3r d’ESO de l’INS Guineueta de Barcelona. La primera sessió ha servit per introduir a l’alumnat al sistema agroalimentari, a través d’un joc de rol on les noies i els nois han hagut de posar-se a la pell de persones agricultores o de fruiteres i fruiters, entre altres personatges.

L’activitat els ha portat a qüestionar-se sobre els recursos necessaris per posar en marxa un cultiu. Un cop han pres consciència del valor que té la feina del sector de l’agricultura, molts cops invisibilitzada, l’alumnat ha hagut de quantificar el cost de totes les eines, tant materials com físiques i personals necessàries en tot el procés.

A banda de voler introduir a les joves en l’àmbit agroalimentari, un dels objectius principals en el qual s’emmarca el projecte és que coneguin i es familiaritzin amb les minves agroecològiques, aquelles verdures i fruites que són excloses del circuit comercial de consum. L’alumnat s’ha adonat del que comporta el fet d’apartar les minves a escala ambiental, econòmiques i socials que crea la impossibilitat vendre’s.

La idea és que al llarg del curs treballin conjuntament per veure com aquestes minves alimentàries poden reincorporar-se al mercat, amb la intenció d’incrementar la responsabilitat compartida i atribuir el valor d’aliment saludable, nutritiu i de qualitat que mereixen. Aquesta primera trobada a l’Institut suposa l’inici de la primera fase de la iniciativa d’Aprenentatge Servei, centrada en conèixer la pagesia i els cultius ecològics a través d’un aprenentatge actiu i vivencial. Les sessions es duran a terme en el marc de l’assignatura de Ciències Socials, Geografia i Història.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.