Enxarxades cap al Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores 2020

DESOS Opció Solidària ha participat a les jornades per preparar el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FESMET) que se celebrarà a Barcelona la propera primavera del 2020. Les trobades han comptat amb agents de les economies transformadores, xarxes i moviments de nivell local i internacional.

Des de la nostra entitat, formem part d’aquest engranatge col·lectiu per a impulsar la centralitat de la mirada de l’economia i educació social transformadora i feminista en tots els espais socials. El Fòrum s’ha dividit en sis eixos de treball sobre els quals s’han estructurat les sessions: economies feministes i amb perspectiva de gènere, economia social i solidària, agroecologia i sobirania alimentària, procomuns, polítiques públiques i investigació i educació.

Durant 3 dies, hem compartit els reptes col·lectius sobre els quals debatre durant el procés cap al FSMET 2020. A través de grups de treball, hem unit forces i reforçat aliances internacionals per apropar la mirada transformadora a l’agenda global per fomentar formes més humanes d’entendre l’economia. Des de la nostra entitat, hem participat dels diàlegs i reflexions en l’eix d’educació i en el repte de com impulsar l’educació alliberadora i transformadora. Hem participat en la sectorial amb un conjunt de persones i col·lectius d’arreu del món i hem compartit la voluntat d’assolir una educació no patriarcal, decolonial, no explotadora, anticapitalista, emancipadora i contra les desigualtats.

També hem treballat en els 12 reptes sorgits dels diferents eixos amb la intenció de detectar estratègies, actors, metodologies i continguts per caminar-hi. Aquest espai d’aprenentatge i posada en comú de les propostes educatives en el marc de les economies transformadores ha servit per plantejar els horitzons filosòfics i ètics alliberadors que posin al centre el procés d’aprenentatge al llarg de tota la vida, alliberant-lo dels murs de la institució. La nostra feina continuarà conjuntament amb les organitzacions Edualter i FETS, centrades en la formació sobre finances ètiques.

Per acabar les jornades, hem compartit una assemblea de tancament en què s’han exposat les propostes i reflexions sobre cada repte. La trobada ha permès consolidar una xarxa amb totes les veus, persones i desitjos que han formar part d’aquestes sessions. Els actes s’han celebrat a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) per fer camí cap al FSMET 2020 amb la participació de centenars de persones provinents d’arreu del món.