Descobrim el procés comercial en la venda de productes ecològics

L’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Montjuïc continua avançant en l’aprenentatge sobre l’agricultura ecològica. Després d’analitzar la falta de sostenibilitat del sistema alimentari actual, les noies i nois han rebut la visita de la directora i encarregada de l’àrea comercial de Central Parc del Baix Llobregat, Rebeca Segura, per aprendre sobre el procés de la venda de verdures.

Per començar, els i les joves han conegut el problema que pateixen els agricultors que aposten per la venda de proximitat, que han de treballar tant de pagesos com de comercials. A continuació, han treballat sobre les habilitats que han de desenvolupar per convertir-se en un bon comercial. La Rebeca ha dinamitzat una sèrie d’activitats participatives per demostrar com, a més de tenir un bon producte, l’actitud i la comunicació no verbal són essencials a l’hora de presentar-se davant d’un potencial client.

L’activitat ha servit per experimentar com els valors i les emocions juguen un paper important a l’hora de comunicar-nos amb les persones, tant en l’àmbit comercial com en qualsevol altre entorn. Una de les eines que han après per desenvolupar habilitats comericials, mitjançant la millora de la comunicació tot apel·lant a les emocions, és la técnica del sandvitx. L’objectiu d’aquesta tècnica és modificar la conducta del teu interlocutor d’una forma cívica, sense imposicions i fent-lo raonar. L’alumnat ha posat en pràctica aquesta tècnica a través d’un exemple real: convertint-se en comercials decidits a vendre verdures ecològiques, la Rebeca els ha posat una objecció que han hagut de superar amb aquesta tècnica, amb un resultat més que satisfactori.

L’activitat també ha servit per debatre sobre els diferents models de consum que aposten per la proximitat. Amb aquesta darrera sessió sobre el procés comercial, l’alumnat ja està arribant a la part final del procés de producció i comercialització de les verdures. Una vegada ja coneguin tot el procés que recorre l’agricultura ecològica, els nois i noies ja estaran preparats per aportar un servei a la comunitat.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.