Debat a l’INS La Guineueta sobre la situació de la dona en la pagesia

Les dues frases fan referència a una oferta de feina conjunta dels ministeris de treball espanyol i marroquí per dones que treballessin a la temporada de maduixes a Huelva

Omplir un espai en blanc amb allò que imagines quan llegeixes la frase: “se requiere ….. de entre 18 y 45 años, rural, que se haya casado, a poder ser con hijos menores de 14 años, con buena salud”. Així ha començat la darrera activitat del projecte sobre el dret a l’alimentació amb l’alumnat de 3r d’ESO de l’INS La Guineueta.

Els i les joves han descrit perquè han completat la frase d’una forma determinada. Noies i nois han reflexionat sense comentar-ho amb la resta del grup per ser més sincers a l’hora de contestar. L’alumnat ha deixat fluir els prototips i prejudicis condicionats pels aprenentatges anteriors, que actuen com a dreceres mentals. La tècnica de Desos els ha explicat que si som conscients de què pensem, estarem més preparats per afrontar aquestes idees que volem canviar.

Després de suspendre la sessió a causa de la vaga feminista del 8 de març, l’alumnat ha analitzat la situació actual de les dones en el sistema agroalimentari. Noies i nois també han reflexionat sobre a què creien que feia referència els textos de la foto i han mostrat moltes diferència. Per un costat, una classe ha assimilat que es tractaven d’ofertes de feina i, per l’altre, el grup ha exposat opcions més diverses.

L’alumnat ha aprofundit en els drets laborals de les dones en l’agricultura, centrant-se en el cas específic de les dones migrades. Aquest darrer col·lectiu pateix el rebuig de les seves famílies si s’integra en aquest sector i sovint són rebutjades i marginades per les seves famílies en tornar a casa i o, fins i tot, assassinades. L’activitat continuarà el proper dilluns 1 d’abril per comentar les reflexions i les dades sorgides a les aules.

Vols saber-ne més?

Aquesta trobada forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.