Coneix Espigoladors, un projecte que posa en valor les fruites imperfectes

Compartim la notícia publicada al diari The Guardian sobre la iniciativa d’Espigoladors, amb qui Desos està establint sinèrgies per potenciar el consum responsable de fruita i verdura. Aquí pots llegir la notícia original (en anglès). A continuació, t’oferim la traducció al català.

Un projecte català cull fruites i verdures no desitjades per a les persones necessitades

Espigoladors envia voluntaris als camps per recollir les restes de productes per a la seva distribució als vulnerables i els aturats

5799

Patates deformades. Llimones abonyegades. Una carabassa que està corbada en tots els llocs equivocats. Aquests són els rebutjos de la cadena alimentària -els productes que rares vegades arriben als consumidors, eliminats per raons estètiques-. No obstant això, un projecte a Espanya està adoptant aquests rebutjos, desviant-los de la paperera i, en canvi, posant-los als plats. “Hem creat aquest projecte per donar dignitat a les persones que utilitzen els productes rebutjats”, diu Mireia Barba, una de les tres co-fundadores d’Espigoladors amb seu a Barcelona. Durant l’últim any, el projecte ha estat en contacte amb els agricultors de la regió nord-est de Catalunya, oferint enviar voluntaris per recollir els productes que s’han deixat en els camps per raons d’estètica, maduresa o vendes baixes.

Els voluntaris són reclutats a través dels serveis socials, sovint les persones que estan sense treball o amb dificultats per arribar a fi de mes. Espigoladors envia grups de 10-20 persones a les granges on passen unes hores amb la recollida dels productes sobrants. Poden emportar-se a casa tot el que els agrada. El producte restant és portat a menjadors comunitaris. “La gent ens contacta per correu electrònic i ens diuen que estan sense feina i en situació de vulnerabilitat. Ells no volen anar a una església o a un banc d’aliments i s’apropen a nosaltres”, diu Barba. Al voltant de 30 productors i distribuïdors s’han inscrit per al projecte d’Espigoladors. Ens avisen tan sols 24 hores abans quan tenen sobres per ser collides. Aquestes donacions en general comencen en els 200 kg, diu Barba.

Rebeca Segura va trucar a Espigoladors el mes passat. El seu grup, Desos, una cooperativa que promou granges orgàniques a Sant Boi de Llobregat, prop de Barcelona, s’havia quedat amb uns 50 kg de raves després que un client els rebutgés. “No eren rodons i perfectes”, diu Segura. Inicialment, Desos havia tractat de desfer-se dels raves pel seu compte. “Els vam lliurar als nostres familiars, amics, a qualsevol persona que els volgués”, diu Segura. “Però, amb el temps, s’arriba a un punt en què tots els que coneixes han omplert la nevera i sembla que no hi ha més remei que deixar-los perdre”.

Si l’equip d’Espigoladors no hagués vingut a recollir els raves, haurien quedat a terra, diu Segura, fent-se ressò d’un enigma familiar per a molts productors que apunten el cost i esforç com a barreres per a la donació de productes sobrants. “Prendria hores de treball per collir-los. Probablement, no ens hauríem molestat, simplement els hauríem deixat a terra fins a la putrefacció”. A Espanya, al voltant de 7,7 milions de tones de productes – aproximadament 163 kg per persona – es tiren cada any, diu Barba. En el seu primer any, Espigoladors ha aconseguit recuperar prop de 70.000kg de producte. El principal desig d’Espigoladors és construir un pont entre els productors, els que diuen que no tenen una altra alternativa a la paperera per als productes sobrants, i les moltes famílies a Espanya que estan recuperant-se de la crisi econòmica.

El projecte es va inspirar en la història d’una amiga que cada nit furgava en la paperera d’una botiga de comestibles. “Ella estava a l’atur i tenia dos fills mentre aquesta botiga llançava productes que els consumidors no volien tot i estar en perfectes condicions”, diu Barba. La creació d’ocupació és un altre dels objectius. Un petit percentatge dels productes recollits es posa a un costat per convertir-se en sopes, melmelades i sucs, que es venen sota la marca d’Es-Imperfect.

“El nom és una declaració de la nostra intenció”, diu Barba. “És una marca que té com a objectiu proporcionar valor a les restes, imperfectes i lletges.” Es Im-perfect dóna feina a tres persones i té plans d’expandir les seves operacions l’any que ve. Els seus productes es venen a tota Catalunya, amb uns beneficis canalitzats de nou a Espigoladors per cobrir despeses com els costos de transport. El que sustenta gran part del treball d’Espigoladors és l’embranzida per desembolicar l’estètica de la idea del que és comestible. Barba i el seu equip sovint promouen tallers per a diversos grups i nens, passant fotos de llimones amb tres caps o patates en forma de cor. “Als nens els resulta divertit”, diu ella. “No han vist res igual perquè tots els productes del supermercat tenen el mateix aspecte”. El projecte funciona per Barcelona però s’està expandint a d’altres àrees de Catalunya. Els organitzadors esperen que la idea s’estengui per Espanya com un antídot a l’enorme quantitat de menjar que es malgasta. “De vegades, en recollim una tona en un sol matí”.