L’alumnat del Col·legi Camí treballa la petjada ecològica dels aliments

Les nenes i nens de 6è del Col·legi Camí continuen treballant en el projecte educatiu sobre el dret a l’alimentació. L’alumnat segueix la investigació sobre l’origen de les fruites i verdures que arriben al menjador escolar, la missió que els va encarregar la Kuka durant la primera visita. Després dels jocs de rol sobre la pagesia amb l’ajuda de Central Parc, els infants han descobert en què consisteix la petjada ecològica.

La sessió ha començat amb la pregunta sobre quines tasques fan els infants cada dia abans d’arribar a l’escola. A partir de la reflexió individual i col·lectiva, l’alumnat s’ha adonat del consum d’energies renovables i no renovables que realitza cadascú i per veure’n les conseqüències a nivell global. La tècnica de Desos els ha explicat que es necessiten dos planetes Terra per produir l’energia suficient i gestionar els residus que generem. Per exemple, el dia 8 d’agost l’estat espanyol ja ha consumit tots els recursos dels quals disposa durant tot un any.

La sobreexplotació de la Terra suposa un deute ambiental amb el planeta anomenat deute ecològic. Els infants han descobert com es podrien revertir les dinàmiques de consum a través de les accions diàries. Durant l’activitat també s’han repassat conceptes treballats durant el joc de rol com els intermediaris, els proveïdors i la justícia en la cadena alimentària.

Nenes i nens també han analitzat les conseqüències i l’impacte del consum energètic de l’escola. Amb l’ajuda de les etiquetes dels productes que van recollir durant la visita a la cuina de l’escola, l’alumnat també ha buscat l’origen i els proveïdors dels aliments per veure la petjada ecològica que generaven. Tot i això, s’han trobat amb dificultats per descobrir realment on es produeixen les fruites i verdures que mengen.

L’activitat ha permès que nenes i nens prenguessin consciència sobre les conseqüències del nostre consum i també l’impacte ambiental de l’alimentació. A més, tots els resultats obtinguts pels infants es plasmaran en un mapa amb fils i xinxetes que marquin l’origen de cada producte i l’escola com a destí.

Què n’ha dit l’alumnat?

Vols saber-ne més?

Les activitats formen part del projecte “ Projecte Educatiu pel Dret a l’Alimentació:  consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Nou Barris gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.