L’alumnat de l’Institut Montjuïc busca models de consum alternatius al barri

El projecte d’Aprenentatge i Servei amb l’alumnat de l’Institut Montjuïc avança cada vegada més de pressa. Després de tots els coneixements adquirits sobre agricultura ecològica, les noies i els nois de 3r han començat a enfocar-se en veure com es trasllada el sistema agroalimentari global a la seva comunitat.

Els i les joves han buscat informació sobre els diferents models de consum alternatius del barri i del districte. L’alumnat s’ha desplaçat a l’aula d’informàtica per buscar informació sobre els diferents clients que poden tenir els productors que aposten per la proximitat i l’agroecologia com Central Parc. Els nois i noies han trobat diferents exemples com fruiteries ecològiques, restaurants, supermercats i grups o cooperatives de consum. Una vegada descoberts els clients potencials de Central Parc i altres agricultors similars, l’alumnat s’ha dedicat a buscar quins d’aquests possibles consumidors es troben al barri.

Primer, els i les joves s’han centrat en aprendre en què consistia un grup o una cooperativa de consum. Han vist que aquests espais alternatius de compra pretenen eliminar distribuïdors i apropar els agricultors amb els consumidors que formen part del grup. D’aquesta manera, aconsegueixen augmentar el coneixement del comprador sobre tot el procés productiu d’un aliment. Quan ja sabien en què consistia, els nois i noies s’han dedicat a cercar quins llocs alternatius de consum podien trobar al districte de Sants-Montjuïc.

En les properes sessions, l’alumnat contactarà amb agents del barri a través del correu electrònic del centre educatiu. Els nois i noies proposaran a fruiteries, grups de consum i restaurants dur a terme una trobada a l’institut en format de taula rodona d’experts pel proper 25 d’abril. Una vegada assimilats tots els coneixements de les sessions sobre agricultura ecològica, els i les joves ja s’han començat a preparar per prestar un servei a la comunitat i introduir les minves en el circuit alimentari.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.