Visitem botigues i restaurants per introduir les minves al circuit alimentari

Els i les joves de 3r de l’Institut Montjuïc han sortit per primera vegada de l’aula per preparar el servei d’introducció de les minves al circuit alimentari. L’alumnat del curs ha visitat diferents espais de consum responsable de la zona per adaptar les propostes a les necessitats dels agents i els consumidors. Els nois i noies s’han desplaçat amb metro i autobús pel districte per conèixer botigues i restaurants de la zona que aposten pels productes ecològics.

L’alumnat ha aprofitat les visites per explicar als diferents col·lectius per quins motius els interessa no expulsar les minves del circuit alimentari i econòmic. Els nois i noies també han preguntat per què alguns dels consumidors dels establiments rebutgen les minves. Els i les joves han recollit les característiques dels diferents locals per poder adaptar els materials a cada negoci i incidir en la conscienciació i la sensibilització de la comunitat.

Per començar la sortida, els dos grups classe han anat a la fruiteria Terra Mullada on han pogut parlar amb la treballadora i amb diferents clientes sobre l’aposta pels productes ecològics i la relació amb les minves. L’alumnat ha descobert que molts consumidors ja coneixen les virtuts de menjar aliments ecològics i que sovint prefereixen desplaçar-se per comprar productes frescos i de proximitat. Tot seguit, els grups s’han dividit per visitar altres establiments.  3r A s’ha encaminat fins al restaurant Cal Campà, on els han parlat de l’aposta pels productes frescos i gustosos del mercat. Els propietaris del local s’han mostrat encantats de participar en el projecte i de rebre consells i coneixements de l’alumnat sobre les minves.

Després, els i les joves s’han traslladat a la fruiteria i verduleria Capità Enciam on els han explicat que gaudeixen d’una clientela molt conscienciada amb el medi ambient i l’economia local. A la botiga, els han presentat els productes naturals i sense químics que ofereixen, tot i que han reconegut que part dels clients rebutgen productes amb taques i mossegades. Els membres de Capità Enciam han proposat als nois i noies que creïn un cartell o un roll-up amb un eslògan perquè la gent vegi l’aposta de la fruiteria pel consum responsable.

En canvi, 3r B s’ha apropat a la botiga herbodietètica Estrella de Betlem, on la propietària ha presentat l’establiment i ha parlant sobre la medicina natural. Els i les joves també han conegut quins hàbits i quins aliments afavoreixen o perjudiquen la dieta. A través de fotografies d’enciams en perfecte estat i rebutjats, l’alumnat ha intentat convèncer-la sobre la qualitat que atresoren les minves com a productes ecològics. Durant tota la visita, els nois i noies han gravat la sortida per crear un vídeo sobre els agents del districte que introduiran les minves als seus locals.

L’activitat ha acabat amb un tast de maduixes on els nois i noies han pogut constatar la diferència de gust entre la fruita ecològica i la convencional. En les properes setmanes, l’alumnat participarà en dues noves sessions en què prepararan propostes per introduir les minves i elaboraran materials com cartells o vídeos pels espais que han visitat durant la sortida.

Vols saber-ne més?

Aquesta sortida forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.