Aprenem sobre la pagesia a través del joc de rol!

Després de les dues visites de la Kuka, els nens i nenes van rebre un altre convidat sorpresa: el Jordi, un dels agricultors del Parc Agrari del Baix Llobregat que l’alumnat va conèixer en el vídeo que els va ensenyar la Kuka. Però el Jordi, enlloc de proposar-los missions, va voler explicar l’impacte social del consum de productes de proximitat a través de dos jocs diferents.

Per començar, la primera activitat va consistir en el conegut joc del telèfon, on s’escull una frase que va passant d’orella a orella. La dinamització va permetre mostrar als infants tota la informació que es perd durant les llargues cadenes d’intermediaris, com les que es formen quan els productes que mengem aquí provenen de molt lluny i, conseqüentment, passen per moltes mans.

D’altra banda, la segona activitat consistia en dividir l’aula en diferents grups perquè cada nen o nena tingués un rol adjudicat. El primer sector pertanyia al comerç i s’encarregava de la venda de verdures. Aquest grup se separava entre els que venien els seus productes al mercat de pagès, els que gestionaven una fruiteria de barri i els que treballaven en un gran supermercat. Però també hi participaven altres col·lectius, com els intermediaris, els pagesos i els consumidors que anaven a comprar a cada comerç. Tots els grups diferents es relacionaven per mitjà d’unes grans monedes de cartró que representaven els diners.

El joc ajudava a fer entendre als infants la realitat social i econòmica que viuen els pagesos si venen els seus productes directament al mercat, a una fruiteria o bé a una gran superfície. A més, l’alumnat també descobria quina part dels diners es queden els productors en relació amb el preu final de l’aliment que es compra.

Què n’ha escrit l’alumnat al bloc de l’escola?

Aquesta activitat forma part del projecte “El Dret a l’Alimentació: realitat i conseqüències al Sud i al Nord”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.